"
ראיות הנתבע – הבנק
מטעם הבנק העיד מר אורי שמחוני בתצהיר נ/5 כי התובע חתם ביום 10.10.05 על "הסכם ייעוץ השקעות", בהמשך לחתימתו על "בקשה לפתיחת חשבון" ועל טופס "תנאים כלליים לפעילות בניירות ערך".
בסעיף 4.3 להסכם הייעוץ נקבע כדלהלן:
"הלקוח מצהיר בזאת כי ידוע לו שהייעוץ שיינתן לו על ידי הבנק יתבסס על הנתונים אותם ימסור הלקוח לבנק וכפי שיעודכנו מעת לעת על ידי הלקוח, וכי אי מסירת הנתונים הרלוונטים על ידי הלקוח לבנק באופן מלא ומדויק ואי עדכונם כנדרש, עלולים לגרום למתן ייעוץ אשר אינו תואם את צורכי הלקוח. במקרה כזה, האחריות לכל נזק או אובדן רווח אשר עלולים להיגרם עקב כך ללקוח תחול על הלקוח בלבד, והבנק לא יהיה אחראי לכך."
בסעיף 12.3 לטופס תנאים כלליים לפעילות בניירות ערך נקבע כדברים האלה:
"הבנק יהיה פטור מכל אחריות שהיא, להפסדים, נזקים או הוצאות אשר ייגרמו ללקוח במקרה של ירידות מחיר השוק של ניירות הערך, או פדיונם בפחות ממחיר השוק או מכל סיבה אחרת שהיא."
החל משנת 2005 טופל תיק ניירות הערך של התובע ע"י מר רפי סלומון ועל ידו והתובע נהג לפנות אליו לשם ייעוץ.
אף על פי סעיף 4.3 להסכם היעוץ להשקעות אין לבנק אחריות לכישלון בהשקעה בניירות ערך בקבעו כי הייעוץ יתבסס על פי הנתונים שימסרו לבנק על ידי הלקוח וכן כי "האחריות לכל נזק או אובדן רווח אשר עלולים להיגרם עקב כך ללקוח תחול על הלקוח בלבד, והבנק לא יהיה אחראי לכך".
במצב שכזה חלה הפסיקה בע.א. 3654/97 קרטין יחזקאל נ' עתרת ניירות ערך (2000) בע"מ, פ"ד נג (3) 385, בעמ' 395-396, שקבע כדלהלן:
"הנחה ידועה לכל, שאינה צריכה ראיה ואין עליה עוררין, כי השקעת כספים במניות אין בה כדי להבטיח את ערך ההשקעה בהן. מחירן של מניות נתון, כידוע לכל, לתנודות כלפי מעלה או כלפי מטה, וקשה מאוד, או בלתי אפשרי למעשה, לצפות תנודות אלה מראש."
על המצב אליו נקלעו בשנת 2008 השקעות התובע העיד האחרון כדברים אלה:
"ש. אם יש לך טענות כנגד היועץ שמחוני שהוא פעל לבד בתיק ללא הסכמתך איך אתה אומר לו ב-15.7 כל ההחלטות שנעשו אנחנו עושים אותן בצורה מושכלת,
...
בחודש מרץ 2009 החליט הבנק לנתק יחסיו עימו ועם החברה בבעלותו שעסקה בהוראה ממוקדת בהכשרת עובדי בנק, בשם "הוראה ממוקדת בע"מ".
לסיכום, אלה טענותיו של התובע כפי שנוסחו בסעיף 136 לתצהיר:
"כעולה מתצהירי זה, ועל פי הבהרות אותן קיבלתי מיועציי המשפטיים – אני סבור כי הבנק במעשיו ובמחדליו הפר חובותיו על פי דין, לרבות חובות תום הלב, הזהירות ונאמנות; כך, בין היתר, הבנק פעל כמנהל תיקים חרף האיסור שבדין; הבנק הפר את חובותיו להתאים את הייעוץ – ובענייננו את ניהול התיק- לצורכי הלקוח ולרצוני בתיק סולידי מופחת סיכון; הבנק הפר את חובתו לערוך הסכם ייעוץ; הבנק הפר את חובותיו לערוך תרשומות המתעדות את פעולות הייעוץ שניתנו ללקוח (לכך מחויב הבנק מהוראות המפקח על הבנקים: קובץ הוראות לניהול בנקאי תקין 8/98 וניהול בנקאי תקין – שמירת מסמכים 1/2006); הבנק הפיק לעצמו רווחים שלא על פי דין עת שביצע פעולות רבות ללא אישורי בגינן קיבל עמלות; ועוד, נוסף על האמור, מחדליו של הבנק גרמו לי נזק ראייתי."
ביום 11.11.08, כשהבנק הודיעו כי דוחה הוא טענותיו על אופן ניהול תיק ההשקעות, עמד שוויו על סך של כ- 4,000,000 ₪ בלבד, ועל כן הפסדיו המצטברים עקב מחדלי הבנק עומדים על סך של כ- 1,300,000 ₪.
בעניין זה הרי שמקובלת עלי חוות דעת מומחה הנתבע מר מאיר טיבי, במוצג נ/6, על פיה גישת התובע והמומחה מטעמו מושתת על "חוכמה שבדיעבד", מקום בו מרבית הפועלים בשוק ההון, בישראל ובעולם, כלל לא צפו את המשבר ובוודאי לא את עמקו, וחוות הדעת בפני מומחה התובע חסרת כיסוי שכן נמנע זה מלפרט את הפעולות שהיה עושה הוא עצמו בתיקים, ולדעה זו מפיו של מומחה הנתבע הנני מסכימה.
"
סיכומו של דבר, איני מקבלת עמדת התובע כלפי הבנק ודוחה תובענותו.
התובע ישלם לנתבע הוצאות משפט בסך של 15,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.