מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות בנזקי גוף בגין התחלת נסיעה לפני כניסת נוסע לרכב

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 12.04.21 נתתי תוקף של פסק דין להסדר פשרה בין הצדדים, ולפיו ישלמו הנתבעות 2,3 לתובע את סכום הפשרה כתשלום ביניים והתיק נקבע להוכחות לקביעת השאלה על מי תוטל האחריות לניזקי הגוף של התובע.
דיון והכרעה נסיבות התאונה התובע העיד (עמ' 5 ש' 2 בפרוט' מיום 02.02.22): "... לפני קרוב לחמש שש שנים יצאתי מרעננה, בפנייה ימינה לכיוון דרום יש שני נתיבים, אני הייתי בנתיב השמאלי, הרכב השני היה בנתיב הימני הרמזור התחלף התחלתי לנסוע והרגשתי פגיעה ברכב, נעצרתי, האטתי את הנסיעה צפצפתי לנהג אמרתי לו סליחה סימנתי לו עם הידיים פגעת בי תעצור בצד, עצרנו בצד את הרכב התחילה היתנפלות מצדו של הנהג הוא אמר לי לא עשיתי לך כלום אתה פגעת בי. התחילו מהלומות של דברים שלא היה כלום לא היה שום דבר לא קרה שום דבר לרכב שלך, זה סתם. ואז הרכב ניסה הנהג עם הרכב ניסה לנסוע להמלט מהמקום התחיל כל פעם לעשות כזה כמה סנטימטרים לנסוע עם האוטו, הוא לא יצא, ואז בעצם אחרי כמה זמן ראיתי שהוא ממש כאילו רוצה לברוח, נעמדתי מולו, לפני הרכב שלו, הוצאתי את הנייד שלי לצלם את הנהג ותוך כדי שאני עושה את זה הוא התחיל שוב בנסיעה ופגע לי בברך. בשלב הזה התקשרתי ל-100 ואמרתי שנפגעתי יש פה מישהו שגם עשה איתי תאונה וגם עכשיו מסרב להזדהות ופגע לי בברך ואז בעצם שהנהג שמע שהתקשרתי למישטרה הוא נשאר ברכב שלו ולא יצא ואז הגיעה ניידת של מישטרה אחרי כמה דקות והחליפה בינינו את הפרטים וזה ככה ניסגר הארוע. אני משמה אחרי זה המשכתי לבית חולים כי כאבה לי הברך. וזהו זה ככה הסתיים הארוע." עדותו של התובע הייתה מהימנה וקוהרנטית וגם לכל אורך החקירה הנגדית עמד על גירסתו שאף עולה בקנה אחד עם דוח הפעולה של המישטרה ועם השכל הישר.
השאלה המשפטית משקבעתי את המסגרת העובדתית, כאמור לעיל, ממנה עולה מחויבות נתבעים 1-2 לפצות את התובע, נותרה הפלוגתא האם גם נתבעת 3 צריכה להישתתף בפצוי ובעניינינו האם יציאתו של התובע מהרכב בכדי להחליף פרטים מהוה "שימוש ברכב". בסעיף 1 לחוק הפלת"ד נקבע ש: "תאונת דרכים" - מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה; הגדרת ה"שימוש" בחוק הפלת"ד הינה כלהלן: " "שימוש ברכב מנועי" - נסיעה ברכב, כניסה לתוכו או ירידה ממנו, החנייתו, דחיפתו או גרירתו, טפול-דרך או תיקון-דרך ברכב, שנעשה בידי המשתמש בו או בידי אדם אחר שלא במסגרת עבודתו, .
...
בין הצדדים התפתח דין ודברים, ובסופו של דבר טוען התובע כי במהלך נסיעתו של הנתבע קדימה ובעוד התובע עומד מלפנים, פגע בו רכב הנתבע בברך.
לדידי דבריו אינם תואמים את שקרה בתאונה והוא לא הצליח ליישב את הסתירה שבין גרסתו לדוח האירוע של המשטרה ולפיכך אני מקבל את גרסתו של התובע בדבר נסיבות התאונה וקובע כי התובע נפגע ממכוניתו של הנתבע.
השופט עמית הגיע למסקנה כי, פלונית נפגעה כהולכת רגל ולצורך החוק אין לראות אותה כמי שעשתה שימוש ברכבה, מאחר שהשימוש לא היה למטרות תחבורה, ויש לראות את הרכב כזירת התרחשות גרידא.
מששקלתי את טענות הצדדים והפסיקה דלעיל, אני סבור כי נסיעתו של התובע ברכבו הסתיימה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה: סעיף 1 לחוק הפלת"ד מגדיר תאונת דרכים כ"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה".
למרות זאת עיון בפסיקה הצביע על כך שחרף התיקון וחרף כוונת המחוקק לצמצם את הגדרת ה"שימוש" ברכב מנועי, בכל זאת המשיכו בתי המשפט להעניק משמעות רחבה למונח "שימוש ברכב". כך למשל ניזוקים שירדו מרכבם כדי להושיט עזרה למישהו או כדי לאמוד נזק שניגרם לרכבם וכד' ונפגעו אגב כך מרכב חולף, הוכרו כמי שנפגעו אגב שימוש ברכבים שלהם (ובהתאם לכך הוטלה האחריות לפצוי על מבטחת הרכב שלהם ולא על מבטחת הרכב החולף שפגע בהם).
בתי המשפט נטו לראות בנסיבות אלו, של עצירה במהלך נסיעה, ירידה מהרכב והתעסקות בעיניין שמחוץ לרכב אך קרה תוך כדי נסיעה, או נזק שניגרם תוך כדי הליכה אל הרכב מתוך כוונה להתחיל בנסיעה, כשימוש ברכב מנועי לצורך חוק הפלת"ד (ר' סקירה נרחבת בעיניין זה ברעא 9136/17 ‏ ‏ פלוני נ' פלוני (4.3.18), פסקות 16-17 לפסק הדין).
אני סבורה שיישום המבחן האמור על המקרה שלפני מוביל למסקנה שיש לראות בתאונה כתאונת דרכים כמשמעות מושג זה בחוק הפלת"ד. אציין שאפשר לראות במקרה שלפני כנופל בגדרי השמוש של "נסיעה" או בגדרי השמוש של "כניסה" לרכב או "ירידה" ממנו גם יחד.
זאת ועוד, לטעמי כאשר הורה המטופל בילדים מבקש לנסוע ברכב מתארך ומתרחב טווח הזמן של ה"כניסה" וה"ירידה" מהרכב באופן שיש לומר שכל הפעולות המתבצעות מרגע המגע הפיזי הראשוני עם הרכב לצורך הושבת הילדים וחגירתם ועד שההורה מתיישב במושב הנהג ומתחיל בנסיעה – הן פעולות המהוות חלק מפעולת הכניסה לרכב; באופן דומה יש לומר לדעתי שכל הפעולות המתחילות בירידת ההורה הנהג מהרכב ועד להורדת הילדים בביטחה מהרכב, הן חלק מפעולת הירידה מהרכב.
...
התובעת הפנתה לפסקי דין של הערכאות השונות התומכות לדעתה במסקנה שיש לראות בתאונה כתאונת דרכים ולהחיל את חוק הפלת"ד. המועצה המקומית ואיילון תומכות, כמובן, בטענות התובעת וסבורות אף הן שיש להחיל את חוק הפלת"ד על המקרה שלפני.
אם כי אני סבורה שזו איננה דרך המלך.
אם כך ואם אחרת הגעתי לכלל מסקנה שנסיבות התאונה עונות על הגדרת המושג "תאונת דרכים" כמשמעו בחוק ובהתאם למבחנים שהותוו בפסיקה.
לפיכך התביעה כנגד הנתבעות 1 ו-2 נדחית ובנסיבות העניין נוכח המחלוקת המשפטית כפי שפירטתי לעיל הרי שאין צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה סעיף 1 לחוק הפיצויים מגדיר תאונת דרכים, כך:- "מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה...". "שימוש ברכב מנועי" :- "נסיעה ברכב, כניסה לתוכו או ירידה ממנו, החנייתו, דחיפתו או גרירתו, טפול דרך או תיקון דרך ברכב, שנעשה בידי המשתמש בו או בידי אדם אחר, שלא במסגרת עבודתו, לרבות היתדרדרות או היתהפכות של הרכב, או היתנתקות או נפילה של חלק מהרכב או מטענו תוך כדי נסיעה, וכן הנתקות או נפילה כאמור מרכב עומד או חונה, שלא תוך כדי טיפולו של אדם ברכב במסגרת עבודתו ולמעט טעינתו של מטען או פריקתו, כשהרכב עומד". ברע"א 8744/18 מדינת ישראל נ' פלוני (12.5.19) (להלן: "עניין פלוני") דנה כב' השופטת הש' וילנר בצמצום המושג "שימוש ברכב מנועי" והמושג "נסיעה", גישה שראשיתה ברע"א 9084/05 אג"ד בע"מ נ' ינטל (29.10.2007) (להלן: "עניין ינטל") .
הקשר הסיבתי שבין השמוש ברכב לבין קרות התאונה, נקבע על פי שני מבחנים: מבחן הסיכון קרי, האם הנזק הוא בתחום הסיכון הרלוואנטי שהפעילות ברכב יצרה ואשר בגינה ביקש המחוקק וחוק הפיצויים להטיל אחריות.
זאת ועוד, שני הצדדים גם יחד אינם יודעים מתי נעקץ התובע על ידי הדבורה ? האם בעת הנסיעה ברכב- טרם עצירתו ? האם לאחר העצירה בעת שניקה את עצמו מחוץ לרכב ? האם בתוך הרכב בעת שניקה את הרכב ? האם בעת החזרה לרכב ? או האם בעת הישיבה ברכב לאחר החזרה ובעת שהנתבע ביקש להתחיל ולנסוע שוב ברכב ? בהקשר זה, צודק ב"כ הנתבעת כי הנטל להוכיח את נסיבות קרות הארוע והתאונה הנטענת רובץ על התובע.
...
עולה כי האנטילופות מושא דיוננו הן הגדולות שבאנטילופות שבאפריקה ומשקלן נע בין 400 ל-800 ק"ג. כתוצאה מהאירוע החריג נגרם לרכב נזק כבד והוא הוכרז כ-"Total Loss". שם, קבע כב' השופט (כתוארו אז) י. עמית, כי "השימוש ברכב תרם להתרחשות הנזק" וכן כי "פגיעה של רכב בבעל חיים ונזק שנגרם עקב כך לנהג או לנוסע, אינה שונה עקרונית ממקרה בו קרס גשר, עץ וכיוצא בזה על רכב, בין אם היה הרכב בנסיעה ובין אם עמד בצומת מרומזר והמתין להמשך נסיעתו באור ירוק. המסקנה היא שדריסת רכב על ידי בעל חיים בשטח הספארי עולה בגדר סיכון תחבורתי, ובכך מתקיימת הדרישה לקשר סיבתי בין השימוש ברכב למטרות תחבורה לבין הנזק." בענייננו, בשונה מעניין המרכז הזואולוגי, עצם עצירת הרכב או ההתנגשות הנטענת, בנחיל הדבורים לא הם שגרמו לאירוע ולנזק הנטען.
שכן, לא די בכך שהנזק נגרם במהלך השימוש ברכב, יש להוכיח כי הנזק נגרם "עקב" השימוש בו. לסיכום ומכל המקובץ לעיל, אני קובעת שלא מתקיים קשר סיבתי משפטי היות והרכב היווה זירה לקרות האירוע בלבד.
סופו של דבר, ובראי הפסיקה שבעקבות תיקון מס' 8 לחוק הפיצויים שביקשה לצמצם את צורות השימוש ברכב מנועי לאלו הנופלות בדרך הטבעית, הפשוטה והמקובלת בגדרו של המונח, לאור כוונת המחוקק בחוקקו את התיקון לחוק, אני קובעת כי נסיבות האירוע של עקיצת הדבורה אינם נכללים בגדרי "שימוש ברכב מנועי" ודין התביעה להידחות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בהמשך לאמירה זו קבע כבוד השופט זילברטל (ברע"א 3014/15 הפניקס חברה לביטוח בע"מ נ' פלוני, מיום 10.11.5, בפיסקה 8 להחלטה, להלן: עניין הפניקס), כי: "כאשר נהג או נוסע מגיע ליעדו ברכב שניכר היה במהלך הנסיעה שיש בו תקלה, ובטרם הוא פונה לשאר עיסוקיו הוא עורך בדיקה או תיקון שנועדו לברר לאלתר מהי אותה התקלה, ולהעריך את ההשפעה של אותה תקלה על האפשרות להמשיך ולנסוע ברכב (בין אם הנסיעה תבוצע מיד לאחר העצירה ובין זמן מה לאחר מכן), יש לראות באותו תיקון כ'תיקון דרך' שבוצע במסגרת אותה נסיעה. זאת, כמובן, בתנאי שהתיקון הוא מסוג התיקונים העונה על שאר התנאים שהוגדרו – תיקון עקב ארוע פיתאומי, שאינו מחייב מעורבות של איש מיקצוע, ושנעשה ברכב עצמו או באחד מחלקיו". המסקנה העולה מפסיקת בית המשפט העליון היא כי טפול-דרך ייחשב ככזה הנעשה ב"דרך" כל עוד הוא נעשה במהלך הנסיעה, ואינו מבוצע בבית הנהג או בחצרים של מקום עבודתו.
טפול-דרך יכול שייחשב ככזה הנעשה ב"דרך" אף אם הוא נעשה בבית הנהג בסמוך לפני תחילת הנסיעה (הילכת נביל, בפיסקה 10 לפסק-הדין), ואף אם הוא נמצא ביעד הסיום של הנסיעה, כל עוד הוא נעשה טרם שהנהג פנה לשאר עיסוקיו (עניין הפניקס, בפיסקה 8 להחלטה).
לפיכך לא נודעת חשיבות לשאלה אם התאונה התרחשה דוקא בסמוך לדרך, באופן שהימצאות הנהג במקום מקימה סיכון תעבורתי עצמאי להיפגעות מרכב חולף, או אם היא מתרחשת כאשר הנהג בחר לעצור במפרץ חניה, ניכנס עם רכבו לשדה סמוך או בחר להכנס למבטחי תחנת הדלק.
לפיכך מוטלת על המשיבה האחריות לפצותו בגין ניזקי הגוף שנגרמו לו בתאונה.
...
בהמשך לאמירה זו קבע כבוד השופט זילברטל (ברע"א 3014/15 הפניקס חברה לביטוח בע"מ נ' פלוני, מיום 10.11.5, בפסקה 8 להחלטה, להלן: עניין הפניקס), כי: "כאשר נהג או נוסע מגיע ליעדו ברכב שניכר היה במהלך הנסיעה שיש בו תקלה, ובטרם הוא פונה לשאר עיסוקיו הוא עורך בדיקה או תיקון שנועדו לברר לאלתר מהי אותה התקלה, ולהעריך את ההשפעה של אותה תקלה על האפשרות להמשיך ולנסוע ברכב (בין אם הנסיעה תבוצע מיד לאחר העצירה ובין זמן מה לאחר מכן), יש לראות באותו תיקון כ'תיקון דרך' שבוצע במסגרת אותה נסיעה. זאת, כמובן, בתנאי שהתיקון הוא מסוג התיקונים העונה על שאר התנאים שהוגדרו – תיקון עקב אירוע פתאומי, שאינו מחייב מעורבות של איש מקצוע, ושנעשה ברכב עצמו או באחד מחלקיו". המסקנה העולה מפסיקת בית המשפט העליון היא כי טיפול-דרך ייחשב ככזה הנעשה ב"דרך" כל עוד הוא נעשה במהלך הנסיעה, ואינו מבוצע בבית הנהג או בחצרים של מקום עבודתו.
מסקנה זו מתחזקת הן לנוכח מגמת הפסיקה להביא להתאמת המינוח שבחוק ל"אותו אופן שבו הפירוש הפשוט והיומיומי למושג 'תאונת דרכים', יחול עליו" באופן המחייב כי תאונה "במהלך הנסיעה" תיתפס כ"טיפול-דרך" (הלכת נביל, בפסקה 13 לפסק-הדין); הן עם התפיסה לפיה כוונת המחוקק היתה להחיל את החוק על פעולות של טיפול-דרך פתאומי שכל נהג מבצע בכוחות עצמו, שאין חולק כי מילוי אוויר היא אחת המרכזיות שבהן וכי פעולה זו מתבצעת כמעט באופן בלעדי בתחנות דלק; הן עם הרחבת תחולת החוק על פעולות הנכללות במובן הרחב של סיכון הנוצר בשל שימוש תחבורתי ברכב (לסקירת הפסיקה בהקשר זה ראו לאחרונה ע"א 5903/22 כלל חברה לביטוח בע"מ נ' פלוני, מיום 30.10.23, בפסקה 17 לפסק-דינו של כבוד השופט עמית ובדוגמאות המובאות שם), שדומה כי טיפול דרך ברכב נכלל בהן באופן מובנה.
המסקנה מכל האמור לעיל היא כי כאשר נהג מגלה אגב הנסיעה כי נוצר צורך במילוי אוויר באחד מצמיגי הרכב, והוא עוצר בכל מקום שהוא בדרך לצורך ביצוע מלאכת מילוי האוויר, יש לראות במעשיו הקשורים לכך כ"טיפול-דרך או תיקון-דרך" כמשמעם בחוק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

המחלוקת בין הצדדים היא גם בשאלת האחריות וגם בשאלת הנזק.
בנוסף למיתחם הנ"ל, נקבע מבחן כפול המתייחס לפעולה במסגרתה ארע הארוע התאונתי – ראשית, יש לבחון האם הפעולה חיונית לצורך השמוש הנ"ל. שנית, יש לבחון האם היא מהוה חלק בלתי נפרד מהכניסה לרכב, הנסיעה בו או היציאה ממנו.
סעיף 1 לחוק הפלת"ד: ""תאונת דרכים" - מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה;.
כפי שצוין לעיל, נסיבות התאונה פורטו בכתב התביעה ובתצהיר עדותו הראשית של התובע בתמציתיות רבה ורק בחקירתו הנגדית התברר כי התובע ירד לרכבו זמן מה לפני שתיכנן להתחיל בנסיעה, עוד לפני השעה 4:00, ישב ברכב לשמוע מוזיקה, ויצא מהרכב על מנת להביא את משקפי הראיה שלו מביתו, לאחר שהתברר לו שהם אינם.
...
בנוסף לסכומים המפורטים לעיל, אני סבור כי יש מקום לפסוק לתובע סכום נוסף, באופן גלובאלי עבור רכישת אביזרים שונים כגון כיסא גלגלים, אבזרים לסיוע במעברים, תחבושות וכדו'.
התוצאה התוצאה היא כי התביעה מתקבלת.
הנתבעת תשלם לתובע 633,821 ₪ בתוספת הוצאות משפט בסך 8,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך 96,404 ₪ כולל מע"מ. את סכום ההוצאות קבעתי בהתאם לסכום שסביר כי בעל דין יוציא במהלך המשפט, בהתחשב בהיקף ההליכים שנוהלו, לרבות בקשות הביניים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו