מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות בנזיקין עקב תאונת דרכים בצומת במהלך פניה שמאלה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

העובדות וטענות הצדדים: לטענת התובע, ביום 21.8.15, בעת שאביו מר מחמוד אבו ראס נהג ברכב שהיה באותה עת בבעלותו, האב היה מעורב בתאונת דרכים, בהר יונה בנצרת עילית בעת שעצר בצומת דרכים לצורך פנייה שמאלה ולפתע רכב שהיה נהוג בידי הנתבע 1, הגיע מאחורה ופגע ברכב התובע וגרם לו נזקים בחלקו האחורי כעולה מחוות דעת השמאי והתמונות שצורפו לתיק.
בנסיבות אלו שאלה היא מה היחס בין הוראות סעיף 25 בחוק חוזה הביטוח לבין נסיבות המקרה דנן "האם תביעה שכזו כפופה להוראות סעיף 25 לחוק, או שמא הצד השלישי משוחרר מהוראה זו ומהסנקציה הקבועה בה ? ... נפסק כי סעיף 25 לחוק מסדיר את מערכת היחסים החוזית מבוטח-מבטח ולא את מערכת היחסים צד שלישי-מבטח, שמקורה באחריות נזיקית של המבוטח כלפי הצד השלישי (ניזוק). על כן נקבע, כי אין כל מניעה לדחות את המרכיבים הכוזבים בתביעת הצד השלישי מבלי לדחות את התביעה כולה" (אליאס בעמ' 980).
...
בע"א (נצרת) 1182/06 סאלם ריניה נ' ראיד עבד אלפתח (פורסם בנבו), בית המשפט המחוזי פסק: "הרי שרק בהתקיים קשר חוזי, דהיינו חוזה ביטוח, בין אלה הדורשים קבלת תגמולי ביטוח בעקבות קרות אירוע ביטוחי, לבין חברה הביטוח הנדרשת לספק פיצויים אלה, תהיה תחולה להוראות סע' 25 לחוק חוזה הביטוח, ורק אז תיפתח הדרך לצורך בחינת 3 היסודות שבהתקיימן תוכח כוונת מרמה ... לאור העובדה כי תביעתן של המערערות נגד המשיבים נשענת על עילת רשלנות ולא על קשר חוזי כלשהו, הרי התוצאה העונשית הקבועה בסע' 25 לחוק, אשר הוטלה על המערערות בפסק דינו של ביהמ"ש קמא, אינה נכונה. בנסיבות העניין ולאור כל האמור לעיל, הרי שיישומה של הלכת פס"ד נסרה אינו רלוונטי, ואף שגוי. משמעותם של דברים אלה הנה כי לא היה מקום לדחות את תביעתן של המערערות בכללותה." (בע"א (נצרת) 1182/06 סאלם ריניה נ' ראיד עבד אלפתח, סע' 4, ניתן ביום 3.5.2007 [פורסם במאגרים המשפטיים]).
מכאן, שלאור התמיהות לעיל, אני קובעת כי, המבטחת עמדה בנטל הבאת הראיות להעלאת ספק בדבר עצם התרחשות התאונה, ונטל הבאת הראיות עובר אל התובע לסתור את החזקה שנוצרה, דבר שלא נעשה.
התוצאה: אני מורה על דחיית התביעה.
התובע ישלם לנתבעת 2 הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד ב סך של 4,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תביעה לפיצויים לפי פקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: "פקודת הנזיקין") בגין תאונת דרכים שאירעה בין אופנוע עליו רכב התובע לבין רכב (מונית) בו נהג נתבע 1.
לדבריו, "נסעתי עם אופנוע ...בצומת שלפני צומת בית הכנסת הגיע ממולי רכב מסוג מונית ופגע בי בתוך הצומת תוך כדי שהנהג מבצע פניה שמאלה. אני נפגעתי והנהג חזר לאחור בצומת" (ראו הודעה על תאונת דרכים מיום 28.11.10, נ/4) [הדגשות אינן במקור].
למרות שאין מחלוקת כי הנתבע ביקש לפנות שמאלה בצומת, אזי בעת התאונה, לפי השרטוט של רפ"ק כהן, הוא טרם החל בפנייתו, ובמובן זה לא חסם את דרכו של התובע שהגיע ממול.
בשולי הדברים; עבירות פליליות ועבירות תעבורה בגינן הורשע התובע לאחר התאונה (נ/2), וכן שלילת רישיונו של התובע בשנת 2015 (תיק המכון הרפואי לבטיחות בדרכים נ/6) אין בהן כדי להשליך על אחריותו בתאונה נשוא התיק כאן.
...
המסקנה היא כי מר גרבז לא היה עד לתאונה.
לפיכך, אני מקבלת את גרסתו של הנתבע כי משראה את התובע נוסע באופן לא אחראי - עצר.
סוף דבר התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

לפני תביעה שעניינה נזקים שנגרמו לאוטובוס התובעת בתאונת דרכים שארעה ביום 19.7.18.
נהג האוטובוס העיד כי היה במהלך פניה שמאלה בצומת כאשר לפתע הגיח הרכב ופגע באוטובוס.
וראה לעניין זה תא"מ (ראשל"צ) 14846-08-17 פריים-ליס ניהול ציי רכב בע"מ נ' ליאורה דפוס (26.8.18)- "הינה כי כן, מקום בו הוכח כי בעל הרכב לא נהג בו, לא תוטל עליו אחריות נזיקית, אלא אם כן יש מקום להטיל עליו אחריות שילוחית, או שניתן למצוא רשלנות אחרת בהתנהלותו. כך, למשל, עשוי בעל הרכב לחוב ברשלנות מקום בו לא נקט אמצעי זהירות מספיקים על מנת למנוע ממי שאינו מוכשר לכך לנהוג ברכב (השוו, ת"ק (תביעות קטנות ת"א) 14811-07-14 בר-זיו נ' לוי (6.9.2015)). אולם, הבעלות ברכב, בפני עצמה, אינה מקימה לבעלים אחריות על תאונה שנעשית במהלך נהיגה ברכבו." אכן, מצב רגיל של העניינים הנו כי בעל הרכב הנו בעל המידע ביחס לזהות המשתמש ברכב- אולם בעניינינו, בעלת הרכב- המבוטחת, העידה כי לא היה בידיה כל מידע ביחס לרכב לאחר מעצרו של הנתבע 1.
...

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2015 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי תביעת שבוב כספית ע"ס 42,545 ₪ ותביעת שבוב כספית שכנגד ע"ס 18,041 ₪, שתיהן בסדר דין מהיר ושתיהן בגין ניזקי רכוש שנגרמו לשני הרכבים המעורבים בתאונת דרכים מיום 28.5.13.
אין חולק כי הטויוטה הייתה בנסיעה ישר בצומת ה-T (על הישורת, מזרוע שמאל לעבר זרוע ימין) וכי השברולט הגיעה מהרגל של הצומת והייתה במהלך פנייה שמאלה לתוך זרוע שמאל בישורת.
לאחר שבחנתי את טענות ואת ראיות הצדדים, מצאתי להעדיף את גרסת התובעת על פני גרסת הנתבעים, כאשר הגרסה המועדפת הנ"ל מבססת אחריות בלעדית בנזיקין של הנתבעים לקרות התאונה.
· ממכלול הראיות, לרבות ממוקדי הנזקים בשני הרכבים המעורבים, עולה כי הטויוטה נכנסה לצומת לפני שהשברולט נכנסה אליו (מסימון מקום התאונה במוצג ת/3 ברור שהשברולט נסעה מרחק קצר יותר עד מקום הפגיעה מהמרחק שאותו עברה הטויוטה, כאשר מהעובדה שהטויוטה הייתה בתחילת נסיעה סביר מאוד שמהירות השברולט הייתה גבוהה יותר מזו של הטויוטה) וכי השברולט הייתה בנסיעה (ולא בעמידה) בזמן התאונה.
...
· ממכלול הראיות, לרבות ממוקדי הנזקים בשני הרכבים המעורבים, עולה כי הטויוטה נכנסה לצומת לפני שהשברולט נכנסה אליו (מסימון מקום התאונה במוצג ת/3 ברור שהשברולט נסעה מרחק קצר יותר עד מקום הפגיעה מהמרחק שאותו עברה הטויוטה, כאשר מהעובדה שהטויוטה הייתה בתחילת נסיעה סביר מאוד שמהירות השברולט הייתה גבוהה יותר מזו של הטויוטה) וכי השברולט הייתה בנסיעה (ולא בעמידה) בזמן התאונה.
אין בידי לקבל טענה זו, שאינה נתמכת בראיות שהוצגו.
סיכום התביעה העיקרית מתקבלת במלואה והתביעה שכנגד נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המחלוקת בין הצדדים ממוקדת בשאלת אחריות הנתבעים בנזיקין לתאונה, כאשר במישור הנזק ושיעורו אין, למעשה, מחלוקת, והנתבע גם לא הציג חוות דעת שמאי נגדית לחוות דעת השמאי מטעם התובעת שצורפה לכתב התביעה ואף לא ביקש לחקור את השמאי מטעם התובעת.
גרסת התובעת באשר לנסיבות היתרחשות התאונה בסעיף 3 לכתב התביעה נרשם כך: "בתאריך 28.1.14 אירעה תאונת דרכים שעה שרכב התובעת עצר כדין לפני רמזור, כשלפתע פגע בו מאחור הרכב הפוגע והסב לו נזק". בטופס ההודעה על התאונה שנימסר לתובעת (צורף לכתב התביעה) נרשם כך: "במהלך עצירה ברמזור, רכב שהיה מאחוריי פגע בי". גרסת הנתבע באשר לנסיבות היתרחשות התאונה בסעיף 10 לכתב ההגנה נרשם כך: "מוכחש האמור בס' 3 לכתב התביעה, הנתבע יטען כי כל האמור בסעיף זה לוקה בחסר עובדתי וסילוף עובדות בוטה כך שהתאונה התרחשה אף לא בקירבת רמזור...בנגוד למה שצוין בגוף כתב התביעה...ביום 28.1.14 עת שנסע הנתבע ברכבו, הנהג ברכב התובעת התפרץ בפתאומיות אל תוך נתיב הנסיעה של רכב הנתבע תוך פניה שמאלה מדרך היציאה ממרכז יצחק רבין או חניון מוזאון ארץ ישראל מול רח' חיים לבנון מס' 17 בתל אביב (שכונת רמת אביב) מצומת לא מרומזר עם שלט מתן זכות קדימה. הנתבע היה זהיר למדי וניסה בכל דרך להחלץ מקרות התאונה אולם היתנהגות הנהג ברכב התובעת התבטאה בחוסר זהירות ו/או חוסר עירניות ו/או לא שמר מרחק ו/או לא ציית לשילוט ו/או לתמרורי התנועה המוצבים במקום ו/או עשה מעשים שנהג סביר לא היה עושה אותם בנסיבות העניין, כך שכל ו/או אחד מאלה הביא לקרות התאונה וגרימת נזק רכב לרכב הנתבע" (ההדגשות במקור – א.כ.).
זאת ועוד, נהג רכב התובעת הודעה בעדותו כי פנה שמאלה בצומת וכך הישתלב לנסיעה ברחוב חיים לבנון, אך, הגם שבתחילת עדותו אמר שאותה פנייה שמאלה אינה רלוואנטית לתאונה מאחר שלאחריה הספיק לנסוע עוד קלומטר אחד שלם ברחוב חיים לבנון עד שנעתר ואז נחבט מאחור ע"י רכב הנתבע, הרי שבהמשך עדותו קשר עצמו במפורש לסימון האיקס הנ"ל שבתמונה מס' 6, משמע אישר למעשה כי התאונה מתרחשת בעת פנייתו שמאלה לתוך נתיבו של הנתבע.
...
סיכום התביעה נדחית.
ממילא, נדחית גם ההודעה לצד שלישי.
התובעת תשלם לנתבע הוצאות בשיעור 2,500 ₪, הכוללות בתוכן גם את הוצאות אגרת הליך ההודעה לצד שלישי שהוציא הנתבע.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו