הנאשם לקח אחריות חלקית למעשיו והטיל אחריות זאת על שותפו לעבירה אשר לטענתו גרר אותו בעקבות השמוש שלו בסמים ו"איתגר" אותו בכך שאמר לו כי הוא "פחדן".
הנאשם ציין, כי משפחתו רואה בחומרה את מעשיו וחששו לאָבְּדם הביאו לפנות לגורמי הטיפול בכלא כבר בעת מעצרו, ואולם הוא טרם הישתלב בתוכנית גמילה, משום שתוכנית כזו ניתן להתחיל רק במאסר ולא במעצר.
טיעוני ב"כ הצדדים
טיעוני ב"כ המאשימה
בטיעון כתוב, עינייני ותמציתי, הדגיש ב"כ המאשימה את הנסיבות לחומרה דהיינו, כי מדובר באירוע חמור, מתוכנן, לא ספונטני, כלפי אדם חלש הנותן שרות לציבור בשעת לילה מאוחרת ולדעתו, דומה הוא ל"אוכלוסיית המתדלקים" שאף היא חשופה למעשי שוד ואלימות, ולגבי שודדים שפגעו באוכלוסייה זו, כבר הורה בית המשפט העליון להחמיר בענישה.
לסיכום ב"כ הנאשם ביקשה כי בית המשפט לא ימצה את הדין עם מרשה, אלא יעדיף בעיניינו את אינטרס השקום – שלדעתה תיקון 113 לחוק העונשין, קבָעוׂ כָּשיקול המרכזי בענישה - על מנת "לאפשר לו לראות אור בקצה המנהרה".
דברי הנאשם
בדבריו האחרונים אמר הנאשם כדלקמן:
"אני רוצה לבקש סליחה על מעשי, מהמתלונן, מבית המשפט ומהמשפחה שלי. עד היום אני לא יכול להסתכל להם בעניים, כל הזמן אני חייתי בהכחשה שאני חולה, היום אני הבנתי שיש לי מחלה, מחלת היתמכרות. היום אני עושה דרך, אני אף פעם לא ניסיתי את זה, אף פעם לא הייתי נקי יותר משבוע. מה שהציג אחי, הייתי נקי יומיים, לא האמנתי שאני מכור, הייתי בטוח שאני אצא מזה. אני בן אדם חולה, אני צריך לטפל במחלה, כימעט חודש אני במחלקה טיפולית, עליתי על דרך של החלמה ואני מבקש, אני בחיים שלי לא גנבתי אפילו קש, אני לא בנוי לגניבה, כל העבר שלי סחר בסמים לצורך שימוש. אני מבקש כי בית המשפט יתחשב, אני בן 40, ילדה בת 18 וכעת אני מתחיל להבין את העניינים, איזה עוצמה יש למחלה שלי שהביאה אותי לעשות דברים שאני לא רוצה, אני מבקש היזדמנות אחת, מצדי תנו לי תנאי לאיזה שאתם רוצים, זה שיק פתוח. המעידה, מעידה חד פעמית וזהו, מבקש את היתחשבות בית המשפט שבית המשפט לא יוותר אך משהו ראוי וסביר.
מיתחם העונש ההולם
העיקרון המנחה בענישה לאחר תיקון 113 לחוק העונשין, "... הוא קיומו של יחס הולם בין חומרת מעשי העבירה בנסיבותיו ומידת אשמו של הנאשם ובין סוג ומידת העונש המוטל עליו".
על בית המשפט לקבוע מיתחם עונש הולם בהתאם לעיקרון המנחה הנ"ל, תוך היתחשבות "... בערך החברתי שניפגע מבצוע העבירה, במידת הפגיעה בו, במדיניות הענישה הנהוגה ובנסיבות הקשורות בבצוע העבירה, כאמור בסעיף 40ט.".
הערך החברתי אשר נפגע מבצוע העבירה הוא ערך מקודש של שמירת הגוף והרכוש וביטחון הציבור, ובגין פגיעה בערך זה ראוי להשית עונש הולם, דהיינו גמול הולם למעשי הנאשם.
אני רואה בבקשותיו של הנאשם להתחיל בהליך גמילה עוד בשלב המעצר, בכך שהחל לעבוד במסגרת הכלא בתקופת המעצר, ובכך שהוא נתון במעצר כ- 10 חודשים ושתי בדיקות השתן האחרונות (מהחודשים ספטמבר ואוקטובר 2013) נימצאו נקיות מסמים, נסיבה לקולא, במובן זה שהנאשם עושה מאמצים לחזור למוטב (סעיף 40יא.(4) לחוק העונשין) וראוי ליתן לו היזדמנות ולעודדו להמשיך במאמצים אלה.
מ. גלעד, שופט
קלדנית: ליאת פ.
עמוד 14 מתוך 14
image1.
...
אולם, בסופו של דבר, ולא בלי התלבטות, אני סבור, כי דווקא מתוך ראיית אינטרס הציבור "להחזיר" אל שורותיו אדם טוב יותר באמצעות הענישה, ראוי לגזור על הנאשם עונש מתון ביחס על מנת לעודדו להמשיך במאמצי השיקום והגמילה וזאת בלי להתעלם כמובן משיקולי הרתעת היחיד והרבים.
לאור האמור לעיל, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
33 חודשי מאסר בפועל.
אני מחייב את הנאשם לשלם למתלונן פיצויים בסך של 5,000 ₪, באמצעות הפקדת סכום זה בקופת בית המשפט עד ליום 15.1.14.