מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחראיות רופאים ברפואת נפש: ערעור על פסק דין

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין הארצי לעבודה עב"ל 26373-04-20 ניתן ביום 08 מרץ 2022 סמירה כרמלה יעקב המערערת המוסד לביטוח לאומי המשיב לפני: הנשיאה ורדה וירט-לבנה, סגן הנשיאה אילן איטח, השופטת לאה גליקסמן נציגת ציבור (עובדים) גב' חיה שחר, נציג ציבור (מעסיקים) מר דורון קמפלר בשם המערערת – עו"ד רפאל קיציס בשם המשיב – עו"ד דוד דיין פסק דין
השופטת לאה גליקסמן לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי תל אביב (סגן הנשיאה דורי ספיבק; ב"ל 55738-05-17), שבו נדחתה תביעתה של המערערת להכרה בפגיעה נפשית כפגיעה בעבודה.
ביום 25.1.2016 נקראה המערערת לשיחה במשרדו של האחראי עליה, מר שי חדש (להלן – מר חדש), שהנו סמנכ"ל חברת אופירון בע"מ, המשווקת של מיפעל הפיס באיזור השרון, שבו שכן הדוכן שהפעילה המערערת.
חוסר הבהירות הנ"ל עולה אף במסגרת דו"ח הסיכום של הרופאה התעסוקתית; באשר למועד השיחה - בכתב התביעה ובסיכומים צוין כי השיחה היתקיימה ביום 25.1.2016 ואילו בעדותה בחקירה נגדית נקבה המערערת בתאריך 26.1.2016; האישור הרפואי הראשון הוא מיום 27.1.2016, כך שככל שהשיחה היתקיימה ביום 25.1.2016 הדבר אינו מתיישב עם הגרסה כי פנתה לרופאה יום למחרת השיחה.
בסיכומים העלתה גרסה חדשה שלפיה השיחה היתקיימה ביום 25.1.2016, ביום 26.1.2016 ניסתה ללכת לעבוד ולא הצליחה וביום 27.1.2016 פנתה לטפול רפואי; באשר להמשך עבודתה של המערערת לאחר השיחה - מהאישורים הרפואיים עולה כי לא קיבלה אישור מחלה לתקופה שבין 4.2.2016 ועד 14.2.2016, בנגוד לטענה כאילו מאז הארוע המערערת הפסיקה לעבוד, וגם מסיכום הביקור במרכז לבריאות הנפש עולה כי היא נאלצת לעבוד 6 שעות ביום; זאת ועוד.
...
כך גם לא מצאנו כי תיאור סגנון השיחה בתצהיר כ"קשה" בעוד שעל פי עדותה מר חדש לא צעק עליה ודיבר יפה יש בו כדי לשנות מסקנה זו, שכן על פי עדותו של מר חדש אכן לא הייתה הרמת קול בשיחה אולם הוא היה חד משמעי בעוד המערערת "באה בתחנונים". על כן, תחושתה הסובייקטיבית של המערערת בהחלט יכולה הייתה להיות כי מר חדש התנהל עמה בקשיחות ובחוסר התחשבות.
שלישית, לאור העובדה שעל פי הודעתו של מר חדש המערערת לא שבה לעבוד בדוכן לאחר השיחה, אנו סבורים כי בית האזורי נתן פרשנות לא נכונה לאמור במסמך הרפואי מיום 8.3.2016, והאמור בו אינו משקף עבודה בפועל של המערערת אלא הנדרש ממנה.
סוף דבר: הערעור מתקבל, ועניינה של המערערת יוחזר לבית דין האזורי, אשר ימנה מומחה רפואי לבחינת הקשר הסיבתי בין האירוע המיוחד (השיחה בין המערערת לבין מר חדש ביום 25.1.2016) לבין מצבה הנפשי.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בנוסף לכך, בקשת ההכרה נדחתה מאחר שהאיחור בהגשתה עלול להקשות על המדינה – והלכה למעשה, אף למנוע ממנה – לממש את זכויותיה כלפי צד שלישי, מוסד רפואי או רופא, אשר לפי הנטען בבקשה, אחראי, או עשוי להיות אחראי, בנזיקין, במישרין או בעקיפין, לנכות ממנה סובל המשיב.
יתר על כן: טוען המבקש כי מתן רשות ערעור וקבלת העירעור לגופו לא יותירו את המשיב בפני שוקת שבורה, מאחר שהוא מוכר אצל קצין התגמולים משנת 1995 בגין אותו ניתוח; וכפי שציינה הועדה בפסק דינה, אין מניעה כי המשיב יפנה לועדה רפואית בטענה לקיומה של נכות נפשית מוסבת מאותו ניתוח, כאמור בתקנה 9 לתקנות הנכים (תגמולים ושקום) (היתיישנות זכויות), התשי"ז-1956 (להלן: תקנות הנכים).
יתר על כן: על פני ציר הזמן שאורכו כעשרים שנה, אין בנמצא כל תעוד לקיומה של פגיעה נפשית מתמשכת במשיב כתוצאה מהארוע הטראומתי הנטען, להבדיל מתיעוד של הארוע עצמו – היא ה"חבלה" עצמה (ראו, למשל: נספח 7 לבקשה – בקשה להכרה לקצין התגמולים ותצהיר המשיב מיום 1.6.1995; נספח 9 – פרוטוקול הועדה הרפואית מיום 1.9.1995 (להלן: נספח 9 לבקשה); נספח 10 – תעוד ביקור אצל רופא מישפחה מיום 14.5.2004).
חברי השופט ש' שוחט, מלמד זכות על ההנמקה החסרה, לפי הנטען, בפסק הדין של בית המשפט המחוזי: "בית המשפט המחוזי היפנה לאופיו של הליקוי הנטען ולתמונה בכללותה, שעובדותיה ידועות למערער, כדי להצדיק בירור פנייתו של המשיב לגופה תוך שמירת טענת ההתיישנות למערער לאחר שכל טענות המשיב יהיו לפניו לרבות תעוד רפואי וחוות דעת". את יתדותיו תומך חברי השופט ש' שוחט בפסק הדין בעיניין כספי, בציינו כי: "בית משפט זה דחה את עירעורו של קצין התגמולים על פסק דינו של בית המשפט המחוזי וקבע, כי עם כל הקשיים בהוכחת תנאי סעיף 32א לחוק הנכים, שעומדים לפני המשיב, יש לאפשר לו להוכיח אותם תוך שמירת טענות קצין התגמולים להתיישנות התביעה". אינני סבור כי מפסק הדין בעיניין כספי ניתן להסיק כדברי חברי השופט ש' שוחט, כי דרך המלך היא בירור פניית מבקש התגמול לגופה, תוך שמירת טענת ההתיישנות של קצין התגמולים, לאחר בחינת מכלול הטענות.
...
השופט נ' סולברג: במחלוקת שנפלה בין חברַי, סבורני, כדעתו של חברי, השופט א' שטיין, כי דינו של הערעור – להתקבל.
למשיב היתה הזדמנות נאותה, ואף יותר מכך, להוכיח את עמידתו בתנאי סעיף 32א. משכשל בכך, אין מנוס מלקבוע כי התביעה – התיישנה.
נוכח כל האמור, דעתי היא כאמור כדעתו של חברי השופט א' שטיין, כי יש לקבל את בקשת רשות הערעור, לדון בה כבערעור, וכי דין הערעור – להתקבל, כפי האמור בפסקאות 34-33 לחוות דעתו.

בהליך עמ"ש (עמ"ש) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי מרכז-לוד עמ"ש 25754-04-23 ב. א. נ' ב. א. לפני כבוד השופטת, סגנית הנשיאה ו. פלאוט כבוד השופט צ. ויצמן כבוד השופטת י. מושקוביץ מערער צ. ב. א. ע"י ב"כ עוה"ד בצלאל הוכמן משיבה מ. ב. א. ע"י ב"כ עוה"ד אליחי קדוש פסק דין
ודוק, בפסק דינו הנזכר מיום 29.12.20 לא מצא בית המשפט לדחות על הסף את התביעה כנגד המשיבה עצמה, בהבהירו כי לא חלה היתיישנות על עילת התביעה שכן מירוץ ההתיישנות אינו מתחיל כל עוד הצדדים נשואים, וכי בהנתן קיומה של חובת גילוי החלה על בן זוג כלפי מישנהו הרי שיש לברר התקיימותה של עילת תביעה זו. במסגרת ההליך שהתקיים לפני בית משפט קמא עתר המערער, בין השאר, לגילוי תעוד רפואי של המשיבה עובר לנישואיהם, וזאת על מנת להוכיח את טענותיו באשר לעברה הרפואי.
הובהר כי הדברים עולים בקנה אחד עם הוראות תקנה 5 לתקנות סדר הדין האזרחי התשע"ט – 2018 ועם תקנה 2 (א) לתקנות בית המשפט לעינייני מישפחה (סדרי דין) התשפ"א – 2020, המורה כי בית המשפט הוא האחראי על ניהול ההליך השפוטי ובתפקידו זה ידאג אף לצימצום ההיתדיינות המשפטית בין בעלי דין שהם בני מישפחה במטרה להגיע לסיום הסיכסוך בניהם.
אלא שעל מנת להוכיח קיומה של העילה הנטענת שומה היה על המערער להוכיח כי הייתה למשיבה בעיה רפואית נפשית קיימת הידועה לה עוד טרם נשואי הצדדים, וכי זו הוסתרה על ידה מהמערער באופן מכוון, ואף ניתן להניח כי באם היה יודע על בעיה זו בזמן אמת, כלומר טרם הנישואין – לא היה נישא לה. בית המשפט מתוך עיון בראיות שצורפו על ידי הצדדים, סבר כי "הדבר לא הוכח ואף לא בקרוב לכך", וכי הדרך להוכחת הנטען אינה קיימת בהנתן הראיות והעדויות שלא סופקו על ידי המערער עובר לישיבת ההוכחות הקבועה.
המערער שטען כי המשיבה הייתה עמו "אצל מאות רופאים ו/או מטפלים גם מתחום הנפש" לא ידע למנות ולציין ולו שם אחד של מי מהם.
...
ודוק, בפסק דינו הנזכר מיום 29.12.20 לא מצא בית המשפט לדחות על הסף את התביעה כנגד המשיבה עצמה, בהבהירו כי לא חלה התיישנות על עילת התביעה שכן מרוץ ההתיישנות אינו מתחיל כל עוד הצדדים נשואים, וכי בהינתן קיומה של חובת גילוי החלה על בן זוג כלפי משנהו הרי שיש לברר התקיימותה של עילת תביעה זו. במסגרת ההליך שהתקיים לפני בית משפט קמא עתר המערער, בין השאר, לגילוי תיעוד רפואי של המשיבה עובר לנישואיהם, וזאת על מנת להוכיח את טענותיו באשר לעברה הרפואי.
בצד זה בעניינים שונים שאינם נוגעים בהכרח לתחושותיו האינטימיות והילכי מחשבתו של בן הזוג, מצאנו פסיקה בערכאות הנמוכות בהן סבר בית המשפט כי אי גילוי של מום מהותי לבן הזוג עולה כדי אי עמידה בחובת גילוי בין בני זוג, וממילא, אף יש בה להקים את עילת הרשלנות במקרה של הוכחת נזק כתוצאה מכך.
רושם זה מתחזק בהינתן שהמשיבה היא זו שהגישה את תביעת הגירושין והמערער לא נעתר לה על אתר.
אם רעות ושדופות היו שנים מדוע לא הפסיקן באחת אלא המתין עידן עד שזקנו הוא ורעייתו? שוב יש בדבר ללמד על אפסותה וקלישותה של התביעה גם אם נמצא בה עילת תביעה רעיונית כזו או אחרת, ואין אנו סבורים כך. ערים אנו לכך כי מלכתחילה סבר בית המשפט קמא כי כתב התביעה על פניו מגלה עילה ראויה לבירור ומשום כך דחה את בקשתה הראשונה של המשיבה למחיקת התביעה על הסף ובחר להיעתר לבקשה רק עתה, לאחר שהתחוור לו כי אין בידי המערער ראיות כל שהן להוכחת תביעתו.
סבורים אנו, כי בית המשפט קמא צעד כברת דרך עם המערער, ריסן עצמו בזהירות המתבקשת ואף למעלה מכך, על מנת לאפשר למערער לבסס תביעתו, שלטעמנו, עילתה הייתה קלושה, אם לא אפסית, אף מלכתחילה.
מחיקתה של התביעה אף קודם סיום הליכי ההוכחות היא אקט דיוני שעל אף היותו חריג ביותר, היא בסמכותו של השופט מכוח תקנות סדר האזרחי, כפי שהבאנו לעיל, ומהווה כלי מכלי ארגז הכלים המצוי ברשותו בניהול ההליך המשפטי, במיוחד עת עסקינן בערכאת המשפחה, נוכח הבהרת התקנות כי מטרתו של שופט המשפחה היא, בין השאר, להביא למיצוי ההליכים בין בני זוג ולהביא ל"צמצום ההתדיינות השיפוטית בין בעלי דין שהם בני משפחה" (תקנה 2 (א) לתקנות בית המשפט לענייני משפחה (סדרי דין) תשפ"א – 2020), מתוך שכך ומכלל האמור אנו סבורים כי מחיקת התביעה מנימוקיה נעשתה בדין.
סוף דבר הערעור נדחה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים ע"א 7283-12-18 ב' ואח' נ' שירותי בריאות כללית ארלוזורוב תל אביב ואח' לפני כבוד השופט שאול שוחט, סג"נ -אב"ד כבוד השופטת עינת רביד כבוד השופט נפתלי שילה מערערת ומשיבה שכנגד ע' ב' ע"י ב"כ עו"ד אורנשטיין ועו"ד כלנועם משיבה ומערערת שכנגד שירותי בריאות כללית ארלוזורוב תל אביב ע"י ב"כ עו"ד קרינסקי פסק דין
המערערת טענה כי ביום 12.07.2006 במהלך עבודתה בבית החולים, שהוא המרכז לבריאות הנפש – גהה בפתח תקווה, ובעת שישבה בתחנת האחיות שמעה לפתע צעקות מחדר הרחצה שבהמשך המסדרון.
על פסק הדין הגישה המערערת ערעור במסגרתו היא מלינה על קביעת האשם התורם כמו גם על גובה הנזק שנפסק לטובתה, ומנגד הוגש ערעור שכנגד על ידי המשיבה בו היא משיגה על קביעת האחריות.
עוד קבע בית המשפט קמא שהמערערת לא הוכיחה במסמכים רפואיים (כגון אישור רופא תעסוקתי) כי היא מוגבלת בבצוע משמרות אלו.
...
אף טענה זאת נדחית על ידי, כמפורט להלן.
לעניין זה אני מקבלת את טענת המערערת, שהיה מקום לחישוב הפסדי ההשתכרות לעתיד על פי גילה פרישה 67, וזאת בהתאם לסעיף 4 לחוק גיל פרישה תשס"ג-2004, ושעה שלא הוכח על ידי המשיבה, שהמערערת בהכרח הייתה פורשת בגיל מוקדם יותר (ראו סעיף 28 לפסק הדין בעניין ת"א (מחוזי ת"א) 1046/04 תהילה אהרון נ' כלל חברה לביטוח, 11.9.11).
סוף דבר נוכח כל האמור אמליץ לחברי לדחות את ערעור המשיבה.

בהליך חוק ביטוח בריאות ממלכתי (חב"ר) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה ירושלים חב"ר 5106-03-18 02 אוגוסט 2020 לפני: כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג נציג ציבור (עובדים) מר יעקב מלול נציג ציבור (מעסיקים) מר יצחק אופנהיים התובעת אסתר שפיגל ת.ז. 6827137 בעצמה הנתבעים 1. שירות בריאות כללית ע"י ב"כ: עו"ד דביר סקעת 2. המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ: עו"ד יפה רוטשילד פסק דין
בהחלטה נקבע שהתובעת רשאית לערער על החלטת קופת החולים לפני המוסד לביטוח לאומי.
הרופא השלישי הוסיף מניסיונו ולפיו "..לא פגשתי מטופלים שמקבלים קאנביס רפואי לבעיות נפשיות א גרמיות והרופא הממליץ הוא ראומטולוג". מכאן הסיק הרופא השלישי כי ההמלצה על קנביס רפואי נועדה לטפול בפיברומיאלגיה.
עם זאת סבר כי "..הרופא שלוקח אחריות על ההמלצה הראשונית הוא המומחה לבעיה המרכזית והקשה מבניהן" (הפיברומיאלגיה – רב"ה).
זכות ערעור: לבית הדין הארצי לעבודה בתוך 30 ימים מיום שיומצא פסק הדין לצדדים.
...
סוף דבר – הטיפול הרפואי בקנאביס רפואי ניתן לתובעת לשם טיפול בפיברומיאלגיה שלא הוכרה כקשורה לתאונת העבודה משנת 2006.
לפיכך אין מנוס מהקביעה כי התובעת אינה זכאית למימון טיפול רפואי זה במסגרת הריפוי לו היא זכאית כמי שנפגעה בעבודה ומכאן גם דחיית תביעתה.
ובכל אופן בשים לב לנסיבותיה האישיות של התובעת, כפי שהתבררו מהלך ההליך, מהות ההליך כסוציאלי והמשבר הקשה שפקד את המדינה באנו לכלל מסקנה כי אין לחייב את התובעת בהוצאות מי מהנתבעים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו