(1) חוק הנכים (תגמולים ושקום), תשי"ט-1959 [נוסח משולב];
(2) חוק נכי המילחמה בנאצים, תשי"ד-1954;
(3) חוק נכי רדיפות הנאצים, תשי"ז-1957;
(4) חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש"ל-1970;
(5) (בוטל);
(6) פרקים ה, ט, י"ג או י"ג1 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995;
(7) חוק לפצוי נפגעי גזזת, התשנ"ד-1994;
שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי להוסיף על החוקים האמורים;
(ב) לא נקבע אחוז נכותו של נכה כאמור ייקבע על פי תקנות שיתקין שר האוצר באישור ועדת הכספים של הכנסת.
אשר לצלקת בגיד האכילס, טען מר פיטוסי כי היה על הועדה לקבוע לו בגינה נכות בשיעור 10% לפי פריט 75(1)(ב) או שיעור מותאם אחר, זאת בדומה להחלטת הועדה הרפואית בנפגעי עבודה שקבעה לו 5% נכות בגין צלקת זו.
בית הדין האיזורי דחה את עירעורו של מר פיטוסי בנוגע לצלקת בגב וקיבל את עירעורו לגבי הצלקת בגיד אכילס.
טרם שנפרט את טעמינו נציג תקנות נוספות שמופנות לרופא המוסמך ולא נכללו בתקנה 24 לתקנות הביטוח:
תקנה 4 שכותרתה "קביעת אחוז נכות בשל ליקוי שאינו ברשימת הליקויים", קרי – נכות מותאמת:
"4. היה לתובע ליקוי שלא פורט ברשימת הליקויים, רשאי רופא מוסמך לקבוע את אחוז הנכות הרפואית בהיתחשב במבחנים שנקבעו ברשימת הליקויים; הוראה זו לא תחול אם לדעת הרופא המוסמך דומה הליקוי שיש לתובע גם לליקוי המפורט בתוספת."
תקנה 6 שכותרתה "נכות רפואית זמנית":
"6. רופא מוסמך רשאי לקבוע אחוז נכות רפואית לתקופה מוגבלת, כל עוד מצבו הרפואי של התובע אינו יציב; תקפה של כל קביעה זמנית כאמור יהיה לתקופה שאינה עולה על שנתיים מיום הקביעה."
תקנה 7 שכותרתה "חוות דעת מיועץ":
"7. לצורך קביעת אחוז הנכות הרפואית, רשאי רופא מוסמך לבקש מיועץ שיגיש לו חוות דעת על סמך מסמכים רפואיים ותוצאות בדיקות אחרות שהובאו בפניו."
תקנה 8 שכותרתה "בדיקות נוספות":
"8. רופא מוסמך רשאי לידרוש מהתובע להבדק גם בידי יועץ רפואי או בידי מומחה אחר ולעבור בדיקות נוספות הדרושות, לדעתו, לקביעת אחוזי הנכות הרפואית."
ברי כי מחוקק המשנה לא התכוון לתוצאה לפיה הועדה לא תהיה מוסמכת לקבוע נכות מותאמת (תקנה 4) או זמנית (תקנה 6) או לכך שהועדה לא תהיה מוסמכת לצורך קבלת החלטתה להיוועץ ביועץ (תקנה 7) או לידרוש בדיקות נוספות (תקנה 8).
]
בית דין קבע כי אכן נפלו טעויות הן בכך שהועדה לא נימקה מדוע קבעה 0% נכות מקום שנקבעו קודם לכן 10% נכות והן בכך "שהועדה התייחסה לפריט שאינו ישים בענף נכות כללית". על רקע זה ובהיתחשב בכך שנידרש באותו מקרה כי המבוטח יעבור את הסף הרפואי של 40% נכות, נקבע כי מתעוררת השאלה "האם יש להחזיר את העניין לועדה רפואית בשל טעות שנפלה בהחלטה, בשעה שתיקון הטעות לא יתן למערער את ארבעים אחוזי הנכות הדרושים לו כדי להגיע לוועדת נכות". על שאלה זו השיב בית הדין הארצי בשלילה, כמפורט להלן:
"על כן, אפילו אם עניינו של המערער יוחזר לועדה על מנת להתייחס לשינוי אחוז הנכות בשל פריט 16(7)(ב), והיא תיקבע לו 10% בגין הפריט הזה, אותם 10% לא יילקחו בחשבון בשעת קביעת הנכות הרפואית שלו לצורך ענף נכות כללית. החלטה חדשה לא תשנה דבר בסיכויו של המערער לעבור לשלב של קביעת דרגת נכות תפקודית וקבלת גמלת נכות. משלא יכולה לצמוח למערער תועלת מתיקון טעות הועדה בעיניין פריט 16(7)(ב), אין להחזיר את עניינו לועדה. אין טעם לבצע פעולה הכרוכה בהוצאות והפעלת ועדה ומנגנון מינהלי כאשר אין סיכוי שייצא ממנה תועלת למערער."
אלא שבעניין קנטורוביץ המסע הפרשני לא נעצר בלשון החוק.
...
אכן לפי התדריך במקרה של "ליקוי הנוצר במהלך 15 החודשים בתכוף לפני הגשת התביעה - יש לקבוע את התאריך המדויק שבו נוצר (יום חודש ושנה)", ואילו במקרה של ליקוי שנוצר יותר מ- 15 חודשים בתכוף לפני הגשת התביעה יש לנהוג כך: "כאשר ישנם נתונים המאפשרים קביעה מדויקת - יש לקבוע את התאריך המדויק שבו נוצר הליקוי. אם לא ניתן לקבוע תאריך מדויק - ניתן לקבוע שהליקוי נוצר לפני יותר מ – 15 חודש, מבלי לקבוע תאריך מדויק". [18: תדריך בנכות כללית מחודש יוני 2013:https://www.btl.gov.il/About/Vaadot/Chozrim/NA/Documents/תדריך%20לרופא%20נכות%20כללית.pdf ]
מבלי שנדרש להנחיה זו שתוקפה לא הועמד לבחינתנו, אין בידינו לקבל את טענות המשיב בהסתמך על התדריך, וזאת מכל אחד משני הטעמים הבאים: האחד, אין בכוחו של התדריך לגבור על הוראות תקנה 5 לתקנות הביטוח; השני, ממילא אין בכוחו של המוסד להורות לוועדה, שאינה כפופה אליו בהיותה גוף חיצוני ועצמאי, כיצד לנהוג[footnoteRef:19].
]
לסיכום הסוגיה, לפי הדין ובכפוף להתייחסותנו לטענות הנוגעות ליישום הלכת קנטורוביץ על נסיבותיו של המקרה – לא נפלה טעות משפטית בהחלטת הדרג הראשון עת קבע לגבי נכויות שמועדן עולה על 15 חודשים כי אלה החלו לפני למעלה מ- 15 חודשים לפני הגשת התביעה.
סוף דבר
ערעור המוסד מתקבל.