לתביעה צורפה חוות דעת מומחה שנתן פרופ' א. טיכו, בה חיווה דעתו כך: "[התובע] נפגע קשה עי כווית לייזר בעיינו הימנית, אבד את ראייתו למשך כ 6 שבועות, נותח בהצלחה וראיתו השתפרה בהדרגה. כיום מבחינה הנטומית ופונקציונאלית המצב השתפר אולם סובל מחסר פרהמרכזי בשדה הראיה היוצר כתם שחור בציר הראיה לצמיתות. אנטומית קיימת עכירות קלה בעדשה והדקקות דמויות חור במקולה ברשתית המרכזית. ממצאים אנטומיים אלה עלולים להחמיר בעתיד עד כדי נזק קשה לראיה ויש צורך במעקב רציף בעתיד".
המומחה מטעם התובע ייחס לתובע בגין התאונה נכות בשיעור משוקלל של 13%: 5% מכוח הוראת סעיפים 68 ב,ג לתקנות המל"ל, ו-8% בגין החסר בשדה הראיה לפי הוראת סעיף 52(2)V לתקנות המל"ל (אבדן של רביע שדה ראייה).
המומחית כתבה: "מיד לאחר פגיעת הלייזר הופיעה ירידה קשה בראיה ובבדיקה נמצא דימום פרה רטינלי וסוב היאלואידי נרחב. הדימום לא נספג תוך חודש ולכן לאחר חודש עבר ניתוח ויטרקטומי להוצאת הדימום. לאחר הניתוח שיפור משמעותי בראיה".
המומחית מייחסת לתאונה גרימת נכות בשיעור של 5%, כשהיא מפרטת: "בבדיקה שלי חדות ראיה של 6/10 בעין הימנית, ו6/8.5 משמאל, ובבדיקת הקרקעית מימין קיים עיבוי עדין בפוביאה שנראה גם בצלומי האו סי טי מחודש מרץ 2017. עין שמאל תקינה לגמרי. שדה ראיה חוזר שביצע בדצמבר 2017 תקין בשתי העיניים. לאור הבדיקה עבור מצבו הרפואי מגיעים לחולה אחוזי נכות בגין הממצאים העיניים בעקבות התאונה. א. 5% לפי סעיף 52-1, בגלל ירידה בראיה בעין ימין שאינה צפויה להשתפר. ב. אין נכות זמנית נוספת, ואין לצפות לשפור בעתיד".
על פי הוראתי הוגשו תחשיבי הנזק בנידון על בסיס נכות רפואית בשיעור 5%, ובקדם המשפט שנערך ביום 20.2.2019 – לפני ארבע שנים - ניתנה הצעתי לסילוק התביעה בפשרה.
המומחה גם מבהיר בחקירתו, מדוע מצא שהסעיף הקרוב ביותר לשימושו בנסיבות הוא סעיף הפזילה, וזה - ענין הכפילות שנוצרת בשל החסר בשדה הראיה (גם אם – "קטן מרביע" כלשון המומחה מטעם הנתבעת 1): "...אבל אני מסביר למה אני בחרתי את הפזילה? כדי שבפזילה או במיקוד שבן-אדם מסתכל בעין 1 הוא רואה מצוין, בעין שנייה מצוין אבל שהוא מסתכל בשתי עיניים העין הזו זזה ואז הוא יראה פעמיים למשל. הוא רואה פעם אחת פה ופה בגלל שהיא זזה נופל לו על הרשתית במקום אחר ואז הוא רואה משהו אחר וזה הכפילות הזאת" [עמ' 35 לפרו'].
...
מאז ינואר 2021, מנחות תקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 את בית המשפט בחלק של עקרונות היסוד [חלק א'] לאזן, לפי הצורך, בין האינטרס של בעלי הדין ובין האינטרס הציבורי; כש"אינטרס ציבורי" הוא, בין היתר, "קיומו של דיון משפטי צודק, מהיר ויעיל, חיסכון במשאבי זמן ועלויות, מניעת הכרעות סותרות ומניעת שימוש לרעה בהליך השיפוטי".
אני מוצא כי עלי להזכיר לנתבעת 2 כי על מדפי מאות תיקים שחולקים מזמנו של בית המשפט וממתינים לתורם, וכי אין לאפשר למתדיינים לחרוג מהסביר – בשל זכות המתדיינים האחרים, כאמור.
להשלמת התמונה, אציין כי - בעיקר בשל שיקולי יעילות, בהביני שהחלטה זו תגזול מזמנו של הציבור מספר שעות ועל מנת ליתר את כתיבתה - היה שלב ששקלתי לשוב ולבחון האם ניתן, לצורך היעילות לשכנע את הצדדים 'לשוב' בהסכמה - לחוות הדעת של המומחית (ראה החלטתי מיום 26.2.23).
אך, לאחר שעיינתי בעמדתו של התובע להחלטתי (תגובה מיום 2.3.23), השתכנעתי שעלי לעבור התיק ולבחון דברים לאשורם; וממצאי פורטו לעיל.