מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אונס תקיפה וחבלה חמורה של מתלוננת עם פיגור שכלי

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בעלי התפקיד הציגו עמדה, לפיה החוב שנוצר כלפי הנושה- הנפגעת היה חוב שנוצר אגב ביצוע עבירה פלילית חמורה של תקיפה בנסיבות מחמירות ואולם לנוכח גילה של החייבת ולנוכח מצבה הבריאותי ונסיבותיה האישיות, ראוי להחריג את החוב מן ההפטר.
ב"כ החייבת טענה כי יש להיתחשב בנסיבות חיה של החייב אשר מטופלת על-ידי פסיכיאטר ומוכרת כבעלת 64% עם נכות נפשית צמיתה ופיגור קל. הנושה טענה בפניי כי היא מבקשת להמשיך בניהול ההליכים כנגד החייבת וכי לא ברור לה מדוע הותקפה ע"י החייבת וחברותיה.
צוין כי עסקינן בחייבת קשת יום, שמילדותה היתה קורבן אלימות פיזית ונפשית קשה, החייבת מוכרת כבעלת נכות נפשית בשיעור 64% וסובלת מהפרעות אישיות, סכיזופרניה פשוטה ופיגור שיכלי קל, עושה מאמץ כדי לשקם את חיה ולהעלותם על פסים נורמאטיביים.
בית המשפט שגזר את דינן של הנאשמות הדגיש את החומרה שהיתה למעשה ולתוצאותו וכלשונו: " במקרה דנן, לחומרה עומדות נסיבות ביצוע העבירה ותוצאותיה. אדם המתהלך לתומו בשעת בוקר במרכזה של עיר מודרנית בדרכו ליום עבודה רגיל, אינו מצפה להפוך בין רגע לטרף אקראי וסתמי בידי חבורה של צעירים או צעירות פראיים, חסרי מורא ואנושיות. סיטואציות מזוויעות כאמור מהוות ארכי-טיפוס של סיוט ערוני בדמיונו של כל אזרח שומר חוק" (סעיף 28 לגזר הדין) ובאשר לתוצאות המעשה קבע בית המשפט : "המתלוננת נפגעה בצורה משמעותית כתוצאה מהתקיפה. נותרו בה צלקות פיזיות ונפשיות וחייה הוסטו ממסלולם ולא חזרו אליו עד היום" (סעיף 29 לגזר הדין).
דומה, כי ההרמוניה החקיקתית, עליה עמד בית המשפט בדבריו שלעיל, מובילה למסקנה כי תקנת הציבור, אינה סובלת מקרה, שבו החייבת תתקוף באופן קשה את הנושה, תיגרום לה חבלות חמורות אשר שינו את חייה של הנושה מקצה לקצה, ולימים, תחסה החייבת תחת פקודת פשיטת הרגל.
...
תקנת הציבור אינה סובלת מקרה בו החייבת אשר תקפה את הנושה בצורה קשה והותירה אותה עם נכות בשיעור 38% תקבל הפטר מחוב זה, בחסות הליך פשיטת הרגל, סבורני כי המסקנה המתבקשת היא, כי יש להתיר הליך פשיטת הרגל על כנו, יחד עם זאת, הנני קובע כי היה והחייבת תקבל הפטר מחובותיה, לא יחול הפטר זה על החוב לנושה.
סבורני כי במקרה זה, וכאמור לנוכח עמדת הכנ"ר, תקנת הציבור סובלת מצב שבה תופטר החייבת, עם נסיבות חיים קשות מחובות שצברה בתום לב ואולם לא תופטר מחוב שמקורו במעשה תקיפה בריוני כלפי עוברת אורח תמימה – מעשה אשר הותיר אצל הנפגעת נכה בשיעור 38%.
אני קובע כבר עתה כי החוב לגב' סימונה ****ה וויקיצה יוחרג מצו ההפטר שיינתן לחייבת במסגרת תוכנית הפרעון.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2008 בעליון נפסק כדקלמן:

לטענתו, לאור טענותיה של המתלוננת כי הותקפה מינית מספר פעמים וכי החדירה לאיבר מינה בוצע באופן חזק ומכאיב, עד כי הרגישה "כמו מישהי שיולדת", העידר ממצאים כלשהם של חבלה באיבר מינה או בפי הטבעת מעורר ספק שמא המתלוננת לא הותקפה כלל.
לטענתו, עדותה זו של ז', הסובלת מפיגור שיכלי קל-בינוני, היא בחלקה עדות מפי השמועה ובחלקה עדות הסותרת את הודעתה במישטרה, ולפיכך אין ליתן לה כל משקל וכי לאור האמור לעיל לא היה מקום להעדיף את גירסתן של בנותיו על פני גירסתו, גם אם הן אינן מתיישבות.
כך, ביחס לעדותה של אחות המתלוננת, טוענת המשיבה כי כפי שקבע בית המשפט קמא, גירסתה של האחות מישתלבת עם גירסתה של המתלוננת כאשר אין כל חשיבות לכך שהאחות לא ראתה את האקט המיני עצמו ודי בכך שאישרה את הצעדים בהם נקט המערער על מנת להוותר עם המתלוננת ביחידות, וכי אין בסיס לטענותיו של המערער בדבר "העלילה" שנרקמה נגדו, כפי שגם נקבע בהכרעת הדין.
יתר על כן, במסגרת עדותו בפני בית המשפט קמא, בתגובה לחוות דעת פתולוגיות שהוגשו כמוצגים מטעם המשיבה, במסגרתן נקבע כי לא נימצאו סימני חבלה באברי מינן של המתלוננת, ציין ד"ר קוגל: "אני מסכים עם המשפט, שהעדר סימני חבלה אינו שולל את עקרי התלונה. המחמירים ביותר, אלה שאומרים כלומר לטובת ההגנה שביחסי מין אומרים שבמקרי אונס יש 11 אחוז מקרים שבאמת אין בהם סימני חבלה טריה. 11 אחוז. אלה המחמירים ביותר. יש כאלה שאומרים שב-50 אחוז ממקרי האונס אין סימני חבלה טריה." הינה כי כן, שני המומחים לרפואה משפטית היו תמימי דעים כי לא בכל מקרה של חדירה יתגלו בהכרח ממצאים "חבלתיים" בבדיקה הפתולוגית, וכי אין בהעדר ממצאים כאמור במקרה שלפנינו כדי לאשש או להפריך את תלונתה של המתלוננת.
יפים לעניין זה דבריו של כבוד השופט ס' ג'ובראן בע"פ 7951/05 מדינת ישראל נ' פלוני (לא פורסם, 7.2.07): "בשל חומרת עבירה זו והרצון להגן על נשים מפני מבצעיה, וכן בשל המורכבות והעדינות של המצבים בהם עלולה היא לזקוף את ראשה המכוער, נצרך בית-משפט זה, פעמים לא מעטות, להזקק למצבים שונים, העלולים הם להחשב כמצבי קצה, או כמצבים גבוליים, ביחס להיכללותם בתחומה של עבירת האינוס. במסגרת זו, נקט בית-משפט זה בפרשנות מרחיבה באשר ליסוד החדירה. בעיניין זה נקבע למשל, כי די במגע או בחדירה חלקית לאיבר המין של האשה, או כי אין צורך בזקפה על מנת לקיים את יסוד החדירה." וראו גם: ע"פ 5165/98 ברוך דסה נ' מדינת ישראל (לא פורסם, 23.12.98) לאור כל האמור לעיל, סבורני כי צדק בית המשפט קמא בקביעתו כי שעה שקיימות ראיות לפיהן המערער החדיר את איבר מינו לזה של המתלוננת, אין צורך בדרישה ראייתית מוחלטת של הוכחת חדירה באמצעים פתולוגיים.
...
כמו כן, משהגעתי לכלל מסקנה כי המערער ביצע את המעשים המיוחסים לו בשתי הזדמנויות שונות לפחות, וכי לא היה באופן ניסוחו של כתב האישום כדי לפגוע ביכולתו של המערער להתגונן מפני האישומים המיוחסים לו, ממילא אין ב"עמימותו" הנטענת של כתב האישום משום שיקול להקלה בעונשו של המערער.
לבסוף, איני מקבל גם את טענתו של המערער לפיה העונש שנגזר עליו חורג מרף הענישה הנהוג בגין עבירות דומות.
סיכום נוכח כל האמור לעיל, אציע לחבריי לדחות את הערעור במלואו.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2014 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לאור זאת, עתר הסנגור להורות על זיכויו של הנאשם מהעבירה של אי גידור משטח עבודה מכח ההגנה של "זוטי דברים" הקבועה בסעיף 34יז' לחוק העונשין, הגנה המקבלת לטענתו משנה תוקף במקרה דנן, נוכח הזמן הרב שחלף מאז ביצוע העבירה, נוכח העובדה כי הנאשם זוכה מרוב העבירות שיוחסו לו לרבות מהעבירה החמורה של חבלה ברשלנות, ונוכח נסיבותיו האישיות של הנאשם (אדם נורמאטיבי, בן 47, ללא עבר פלילי, העוסק כמנהל עבודה בתחום הבניה מזה כ-23 שנים ברציפות, שיתף פעולה עם גורמי החקירה ונטל אחריות על מעשיו).
ודוק: בגישה מצמצמת נקט ביהמ"ש העליון בפרשת עזיזיאן בקובעו, כי "ההגנה תיתקבל רק באותם מקרים בהם אין במעשה עצמו מידה מינימאלית של סכנה לערך החברתי המוגן ואין הוא הולם מבחינה עניינית את המושג של עבירה פלילית. לעומת השיקולים המנחים את בית-המשפט, דרך משל, בבואו לבחון את הסעד של מבחן ללא הרשעה, והכוללים בצד נסיבות הענין וטיב העבירה את אופיו של הנאשם, עברו, גילו, תנאי ביתו, בריאותו הגופנית ומצבו השכלי, הרי שהדגש לענין ההגנה של זוטי דברים מושם על טיבו של המעשה הקונקרטי עצמו 'נסיבותיו, תוצאותיו והאנטרס הצבורי'(ע"פ 807/99 מדינת ישראל נ' עזיזיאן, פ"ד נג(5) 747 (1999)).
בפסק דין שניתן ע"י ביהמ"ש המחוזי בחיפה לאחר פרשת אריאל, אימץ כב' השופט א' שיף גישה מרחיבה זו: באותו מקרה הואשם הנאשם בעבירות של אינוס, תקיפה ואיומים שביצע כביכול כלפי רעייתו, מהן הוא זוכה ע"י ביהמ"ש פה אחד, ובעבירה של תקיפה סתם שביצע על פי הנטען נגד בתו, בכך שירק עליה עת חלפה על פניו במסדרון ביתם.
ביהמ"ש קיבל גירסתה של הבת בדבר היריקה שביצע כלפיה הנאשם, וקבע כי יש בכך כדי לגבש עבירת התקיפה, אך למרות זאת זיכה את הנאשם מהעבירה מכח ההגנה של "זוטי דברים", בהיתחשב בנסיבות שונות שאינן קשורות בעבירה עצמה, ובהן- הזמן הרב שחלף מאז ביצוע העבירה (11 שנים), העובדה כי הנאשם זוכה מכל העבירות החמורות האחרות בהן הואשם, והעובדה כי העבירה בוצעה ברשות היחיד ובעקבות קינטור מצד המתלוננת.
...
ובלשונו של כב' השופט א' לוי: "בבואו לבחון מעשה שנתמלאו בו כל יסודות העבירה ישאל בית המשפט את עצמו, אם מעשה העבירה הצמיח מידה מינימאלית של סכנה לציבור. תשובה שלילית תחייב את המסקנה שהשפעתו של המעשה על החברה היא כה מזערית, עד שאין זה ראוי להכתים את מבצעו בהרשעה בפלילים.... מידת הזהירות בהחלתו של הסייג נדרשת גם מן הטעם שמא ירוקנו מתוכן עבירות הנתפסות כ"קלות" יותר מאחרות.
הנה כי כן, לטענת הנאשם שיש לשקול זיכויו על יסוד טענת "זוטי דברים", בין היתר, תוך הסתמכות על אישיותו ונסיבותיו – יש על מה לסמוך, אולם בחינת הנסיבות הכלליות של המקרה דנן ובהן נסיבותיו האישיות של הנאשם אינה מטה את הכף לטובת זיכויו של הנאשם מעבירה של אי גידור משטח עבודה, מכח ההגנה הנדונה.
זאת משום שעל פי מהות העבירה והערכים עליהם היא אמונה ושאותם היא מתכוונת לשמר – אין מדובר בעבירה "טכנית" כלשון הסניגור, וקיים אינטרס ציבורי ממשי בהעמדה לדין של מבצע עבירה זו. גם טענת בדבר מדיניות המאשימה שלא להעמיד לדין אנשים ללא עבר פלילי בגין עבירה בודדת של אי גידור משטח עבודה (אף אם נכונה ולגיטימית היא, ולא שוכנעתי כי כך הדבר) - אין בה, כשלעצמה, להצדיק זיכויו של כל מי שהועמד לדין בעבירה זו בגין זוטי דברים, וודאי שלא להוציא מבית המשפט מסר כי הפרת תקנה זו תאפשר זיכוי מהעבירה כעניין שבשגרה.
הזמן הרב שחלף מאז אירוע התאונה, מחדלי החקירה שאפיינו עבודת המשטרה, עברו הפלילי הנקי של הנאשם –גם בהם אין, אף לא בהצטרפם יחד, כדי לשנות מסקנה זו. אדרבא, סבורתני כי יש ממש בטענת המאשימה, לפיה דווקא תחום עיסוקו של הנאשם כמנהל עבודה באתר בניה משווה חומרה יתרה לעבירה ומהווה שיקול נוסף התומך באי החלת ההגנה של זוטי דברים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2008 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

למחרת, ביום 23.7.03, בשעה 16:54 או בסמוך לכך, ניגשה הנתבעת לתחנת המישטרה גלילות והגישה תלונה בפני החוקר התורן, לפיה, התובע ביצע בה מעשים מגונים בכוח ואף הציגה בפני חוקרי המישטרה חבלה שלטענתה נגרמה על ידי התובע.
במהלך המעצר, הופרכו באוויר מילים הנושאות צביון פלילי חמור, כגון: "תקיפה מינית", "אונס", "עבירות מין" וכו', כאשר כל אלה מיוחסות לתובע.
עם זאת, הרעיון ביסוד הגנה בפני עוולת הנגישה הוא, כי מסירת המידע לרשות מוסמכת, מנתקת את הקשר הסיבתי בין מקור המידע-מעשהו של המתלונן לבין הצעדים שננקטו ע"י הרשות שעליה מוטלת החובה להעריך מידע זה ולבדוק את אמינותו בטרם נקיטת פעולה.
מן הכלל אל הפרט מהעדויות והראיות אשר הובאו בפני עולה כי הנתבעת לא הוכיחה טענה מטענותיה בעיניין היתנהגות התובע וכל טענתה היא כי חמש שיחות טלפון דינן כהטרדה מאיימת, מילולית, אשר הצדיקו מצב של חרדה ופחד מצידה אשר גרמו לה להתלונן נגד התובע במישטרה ולבדות סיפור קשה וחמור עד כדי אונס בפני מפקדה וחברתה.
"והוא פתאום נהיה תקיף ודחף אותי הצידה ונפלתי על הצד נפילה חזקה, ובאתי לקום, אמרתי לו מה אתה מפגר, מטומטם והוא רכן עליי ולא נתן לי לקום, הייתי עם הפנים לרצפה והוא התיישב ושכב עליי, עם הגוף העליון שלו ותפס אותי עם שני ידיו כשהוא על הברכיים שלו ניסיתי להתנגד ולקום, צעקתי לו די תעזוב אותי, אמר לי תשתקי אף אחד לא יעזור לך...
...
סוף דבר התובע הוכיח את תביעתו לפרטיה ומפסק דיני זה עולה כי לנתבעת לא עומדת אף לא אחת מההגנות שבסעיף 15 לחוק.
בגין עוולות אלה והנזקים שנגרמו לתובע, תשלם הנתבעת את מלוא סכום התביעה בסך 100,000 ₪.
כן תשלם הנתבעת לתובע הוצאותיו ובנוסף שכר טירחה בסך 15,000 ₪ בצרוף מע"מ. המזכירות תשלח פסק דיני זה לצדדים.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2013 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

יפים לעניין זה דברי בית-המשפט העליון בע"פ 4875/11 מדינת ישראל נ' פלוני (26.1.12): "אין צורך להרחיב על ההשלכות הנפשיות מרחיקות הילכת של מעשי אלימות במשפחה, אשר במקרים רבים ממשיכות להשפיע על חייה של הקורבן לאורך זמן... פצעים נפשיים נוטים להגליד באיטיות, בנגוד לעתים – לפצעים גופניים, ויש שאינם מגלידים לעולם. הנזק הנפשי, אם כן, עשוי להיות חמור ועוצמתי ואין כל מקום להקל בעונשו של מי שבמעשיו גרם אך (או בעיקר) לנזק כזה". בחינת מדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי במקרים דומים הוטלו על נאשמים עונשי מאסר משמעותיים כמפורט להלן: בע"פ 4875/11 מדינת ישראל נ' פלוני (26.1.12), החמיר בית-המשפט העליון בעונשו של נאשם שהורשע בעבירות של איומים, תקיפת בת זוג, חבלה בכוונה מחמירה, פציעה בנסיבות מחמירות והיזק בזדון, כאשר במהלך תקופת הנישואים איים המשיב על המתלוננת ותקף אותה מספר פעמים, ובין היתר, איים עליה כאשר החזיק בסכין ואמר לה כי יהרגה.
הנזק שהיה צפוי להגרם מבצוע העבירה; כאשר הנאשם החזיק סכין צמודה לצווארה של המתלוננת, והחל לחנוק אותה, הרי שנוצר סיכון של ממש לפגיעה חמורה במתלוננת, אף אם לא לכך התכוון הנאשם.
כמו-כן, לפי חוות דעת ישנה (משנת 1988), מבחינת תיפקודו השכלי, נמצא הנאשם על גבול הפגור, ברמת IQ של 63 (נ/1).
...
באיזון בין השיקולים השונים סבורני כי יש לגזור על הנאשם עונש מאסר בפועל, לתקופה משמעותית, לצד הפעלת עונש המאסר על תנאי, שהינו חב הפעלה, במצטבר.
הפיצוי בנסיבות האמורות, סבורני כי מן הראוי לפסוק אף פיצוי לטובת המתלוננת, בשים לב לפגיעה בה. סוף דבר אשר על-כן, הנני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: 9 חודשי מאסר בפועל, שמניינם החל מיום מעצרו 2.1.13.
אני מורה על הפעלת עונש המאסר על תנאי בן 3 חודשים אשר הוטל על הנאשם בת"פ 35161-06-12 ביום 9.10.12.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו