התובע הגיש תביעה להכרה באוטם שריר הלב שניגרם לו כתוצאה ממאמץ חריג שביצע לטענתו ביום 11.8.2019 במהלך העבודה (להלן: הארוע), כתאונת עבודה כמשמעה בחוק הביטוח לאומי [נוסח משולב] , התשנ"ה-1995.
מסגרת נורמאטיבית
סעיף 79 לחוק קובע כי תאונה עבודה היא "תאונה שארעה תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעבידו או מטעמו, ובעובד עצמאי - תוך כדי עסוקו במשלח ידו ועקב עסוקו במשלח ידו".
כדי שארוע לבבי יוכר כתאונת עבודה יש להוכיח כי נגרם בעקבות "ארוע חריג", כדוגמת מאמץ פיזי בלתי רגיל או מתח נפשי (היתרגזות או התרגשות) יוצא דופן שהתרחש בסמוך לקרות הארוע הלבבי (דב"ע מו/0-139 יצחק – המוסד לביטוח לאומי, מיום 14.5.1987).
בהודעתו לחוקר מיום 19.12.2019, מסר התובע את תאור המקרה באופן מפורט:
"11.8.19 צום תשעה באב אני צמתי באותו יום אבל עבדתי מס שעות מצומצם רציתי לסיים מוקדם בשל הצום והתפילה. בשיעור האחרון לקראת ארבע ועשר דקות לערך הרגשתי שיש לי פנצ'ר ברכב כמובן שהייתי עם תלמיד לא לבדי התלמיד היה אחמד זנגרי מטובא נעצרנו בצד לבקשתי הוא נהג כתלמיד זה היה בקרית שמונה אליעזר פרי ראיתי גלגל ימני מפונצ'ר מיד התחלתי בפעולות להחלפת הגלגל עשיתי זאת לבדי הוצאתי כלים מאחור ועשיתי מאמץ עם פתיחת הברגים בגלגל היו קשים לא השתחררו מיד הפעלתי מאמץ וכוח והרגשתי לחץ חזק בחזה עם צריבה ושריפה חשבתי שהכאב יחלוף רגעי. בשלב מסוים זה חלף ולא התייחסתי סיימתי את השעור. לאחר החלפת הגלגל החלפתי זאת לבדי שחררתי את התלמיד וחזרתי לביתי כרגיל פתחתי את הצום. סיימתי לעבוד בסביבות חמש חמש ומשהו בסביבות שעות הלילה בסביבות שתים שלוש לפנות בוקר התעוררתי משינה והרגשתי כאבים וצריבה שוב בחזה עם הזעה ונימול בידים והבנתי שזה ארוע לבבי ואני ואישתי פנינו למדא בחצור ומשם ישירות נלקחתי באמבולנס לצפת לבית חולים שם אושפזתי צונתרתי ובדיקות וראו עורקים סתומים ובאופן בהול הגעתי עם אמבולנס פרטי לאסותא לניתוח מעקפים." כשנשאל בהמשך מדוע לא סיפר את השתלשלות האירועים למד"א ולאחר מכן בבית חולים, השיב התובע בגילוי לב כי "את כול מה שסיפרתי לך כול המלל הזה לא סיפרתי, סיפרתי רק מה שקרה לי בלילה... לא קשרתי את זה."[footnoteRef:1] [1: הודעת התובע מיום 19.12.2109 (נ/1)]
בחקירתו הנגדית חזר התובע באופן דומה על פרטי הארוע: "השעור התחיל לא זוכר בדיוק, בשעה 15:45, הוא היה אמור להסתיים בשעה 16:45, שעה, זה היה משהו בסביבות 16:00 הארוע, 16:10, לא זוכר במדויק, והפנצ'ר הוחלף, 20 דקות בערך, וכמה דקות עד המשרד זה 3,4 דקות, זה לא רחוק".[footnoteRef:2] [2: פרוטוקול מיום 22.10.2020 עמ' 8 ש' 20-23.
...
באשר לטענת הנתבע כי התובע לא פנה לטיפול רפואי מיד לאחר האירוע וכשפנה לקבלת טיפול רפואי לא ציין את שאירע, אנו סבורים כי התובע נתן הסבר משכנע מדוע לא פנה עם קרות האירוע לקבלת טיפול רפואי ומדוע לא ציין את האירוע עם הגעתו למד"א ובהמשך בבית החולים "זיו", ויוסבר:
התובע הסביר שתחילה חשב שנתפסו לו שרירי החזה ולכן פנה לנוח, רק כשקם בלילה כתוצאה מכאביו, חשש שמדובר באירוע לבבי ופנה למד"א :"אני מסביר כשעשיתי את המאמץ חשבתי לתומי, לא קישרתי את זה ללב, חשבתי שהשרירים שלי נתפסו בגלל המאמץ שלי, לקום באמצע הלילה עם כאבים וצריבה, זה כבר הדליק לי נורה אדומה, יותר לאשתי ומיד לקחה אותי לבית החולים".[footnoteRef:10] [10: פרוטוקול מיום 22.7.2020 עמ' 5 ש' 26-27, עמ' 6 ש' 1-2.
התובע נחקר באריכות אודות עברו הרפואי, ותשובותיו היו עקביות וסדורות לעניין זה, ושוכנענו כי התנהל באורח חיים בריא ולכן לא מיהר לקבלת טיפול רפואי לאחר כל כאב בחזה.
]
לאור האמור לעיל, נתנו אמון בעדותו של התובע ושוכנענו כי התובע בזמן עבודתו, עת החליף את התקר בגלגל, ביצע מאמץ פיזי חריג שהתרחש בסמוך לקרות האירוע הלבבי.