לפנינו תביעה שבה מבקש בית חולים "אלין", מרכז לשקום ילדים ונוער (להלן – התובע או בית החולים) לחייב את שירותי בריאות כללית (להלן – הנתבעת או הקופה) בתשלום של הוצאות האישפוז של מר דותן ענקי בבית החולים, החל מיום 6.11.2003 ועד לשחרורו ביום 28.9.2004, בסכום נומינאלי של 273,271 ₪, המעודכן לפי חוזר "אבנר" מיום 3.2.99 למנהלי מחלקת התביעות של חברות הביטוח שהופץ על ידי חשב משרד הבריאות ביום 16.2.99, אשר נכון למועד 24.12.15 (סמוך לפני הגשת התביעה לבית הדין) עמד על סך של 1,126,880 ₪.
בתקופה בה המצהיר היה מנהל המחלקה הרפואית באבנר, היה נהוג כי החיובים של בתי החולים בגין טפול רפואי בנפגעי תאונות דרכים הועברו ישירות לחברת הביטוח לה הייתה לכאורה חבות לפגיעה בתאונה, כאשר אישור המישטרה היוה את האסמכתא לחבותה של חברת הביטוח.
כפי שעולה מתצהירו של ד"ר קרוניצר, לרצף טפול בשיקום נפגעי פגיעות מוחיות יש חשיבות עליונה והעובדה כי אותו הצוות המקצועי יכול יהיה להמשיך ולטפל בו במעבר בין המחלקות הייתה לטובת הצלחת הטיפול בו.
תקנות ביטוח בריאות ממלכתי (הסדרי בחירה בין נותני שירותים), התשס"ה-2005 (להלן – התקנות) ניכנסו לתוקף לאחר שהנפגע שוחרר מבית החולים (ולכן, אינן רלוואנטיות לענייננו).
עולה מתצהירו של מר בן יעקב כי שירותי בריאות כללית סירבה למסור טופס 17 לאישפוז בבי"ח התובע והתנתה הסכמתה למסור טופס 17 בתנאי שהנפגע יאושפז בבית לוינשטיין.
אף ניתן ללמוד את ההפך מן האמור בסעיף 22 לחוק ביטוח בריאות, אשר קובע:
"קופת חולים או נותן שירותים, שנתנו שירותי בריאות למי שחלה או למי שניפגע ממזיק זכאים להפרע את הטבת הנזק מהמזיק או ממבטחו או מכל אדם אחר, בשל חבותם לפי כל דין או לפי כל חוזה ביטוח, בסכום ההוצאות אשר הוציאו בפועל למתן שירותי הבריאות למי שניפגע או שחלה כאמור. לענין סעיף זה ולענין חוק לתיקון דיני הנזיקין האזרחיים (הטבת ניזקי גוף), התשכ"ד-1964, "מזיק" – למעט קופת חולים או נותן שירותים".
ב-עא 8447/06 קופת חולים מאוחדת נ' איתמר היימן (22.5.11) דן בית המשפט העליון בנושא שונה לחלוטין, של תרומת אברים, אך היתייחס גם לסוגיה של עשיית עושר שלא במשפט, באומרו:
הנחת יסוד בדיני עשיית עושר הנה, כי במצבים שונים עשוי ה"זוכה" להתעשר כתוצאה מטובת הנאה שבאה לו מידי ה"מזכה", אולם בכך בלבד אין די לצורך גיבוש עילת השבה על פי החוק: "לא די בעצם ההתעשרות כדי להצמיח עילה בעשיית עושר. אף אין זה די כי ההתעשרות מקורה במזכה והיא על חשבונו" (רע"א 371/89 ליבוביץ נ' א. את י. אליהו בע"מ, פ"ד מד(2) 309, 322 (1990) (להלן: ענין ליבוביץ)).
...
מסקנתנו, על כן, היא שלא קיימת לתובע עילת תביעה כנגד הנתבעת ודין התביעה להידחות.
לסיכום
נוכח האמור לעיל, התביעה נדחית, על כל רכיביה.
בהתחשב כי מדובר בתובענה בתחום של ביטחון סוציאלי, המבוססת על חוק הבריאות, וכי השירות אכן ניתן לנפגע על ידי בית החולים, אנו קובעים כי כל צד יישא בהוצאותיו.