מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אובדן תיק אישי של אסיר על ידי שירות בתי הסוהר

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

מחלוקת זו אינה מענייננו בתיקים אלה, אף כי לא אמנע מאמור כי גם אם מעוניינת ישראל שיעזבו את המדינה במוקדם או במאוחר, וכאמור שלא יימצאו במרכזי הערים, אין לקבל את הניסוח "שבירת רוחם" וכדומה.
בפרט מפנה העתירה לסעיף 9.1, שם צוין: "צפיפות אובייקטיבית או סובייקטיבית הנובעת מגודל המרחב הפרטי וממספר השוהים ביחידת הדיור כמו גם מרחב בעל אופי מונוטוני, עלולים לגרום לאבוד הפרטיות ותחושת העצמי (אינדיוידואליות). המשמעות עלולה להיות גם היא, גורם להתדרדרות המצב הנפשי, תיסכול וייאוש". עוד באותו סעיף מצוינים מספר אמצעים שיש בכוחם "לקדם תחושה של מרחב אישי המאפשר פרטיות", וביניהם, תחת הכותרת "הקצאת מבנים ושטחים", נכתב: "מומלץ כי בכל יחידת דיור יתגוררו עד 6 שוהים לכל היותר". כן מפנים העותרים לעמ' 89 לנספח החברתי, שם מופיעה טבלה המפרטת את תיכנון מערך המגורים, ובה מדובר על "עד 6 איש ביחידת מגורים כולל שירותים + כיור; ככל הניתן גם מקלחת". המסמך השני שאליו מפנה העתירה הוא נספח מנחה בשם "פרוגרמה מפורטת" (להלן הפרוגרמה).
נטען, כי שירות בתי הסוהר פועל בהתאם להוראות הדין בכל הנוגע לאספקה והכנסה של ציוד למרכז השהיה, ובאופן המאזן כראוי בין צרכי הבטחון, הבטיחות והסדר במרכז, לבין צרכיהם האישיים של השוהים בו. הוטעם, כי בהתאם לאמור בחוק, קבע מנהל מרכז השהיה רשימה של חפצים האסורים בהחזקה ובהכנסה למרכז, שתכליתה לשמור על ביטחון המקום ועל בטיחות ובריאות עובדיו והשוהים בו. צוין, כי במסגרת הרשימה האמורה, הוחרגו ואושרו להכנסה כלל פרטי הביגוד האישיים המשמשים את השוהים במרכז, וכן ציוד נוסף כגון מחשבים ניידים ומכשירים סלולאריים.
זאת, בשל תכליתם הענישתית ה"רגילה" של החיים בכלא, שמכוחה נשללת מן האסיר חרותו האישית, וזו פוגעת מטיבה גם בזכויות יסוד נוספות שלו, והכורח שם לא יגונה (בג"ץ 2245/06‏ דוברין נ' שרות בתי הסוהר, פסקה 14 לפסק דינה של השופטת א' פרוקצ'יה (2006); בג"ץ 4634/04 רופאים לזכויות אדם נ' השר לביטחון פנים, פסקה 11 (2007)).
יפים לעניין, כפי שציינו העותרים בכתבי טענותיהם, דבריה של נציגת משרד המשפטים, עו"ד גבי פיסמן, אשר הציגה את עמדת הממשלה במסגרת הדיונים שנערכו בוועדות הכנסת סביב הכנת תיקון מס' 4 לחוק: "התפיסה שלנו, של הסמכויות שיינתנו במרכז השהייה, היא תפיסה של מקום המאוכלס על ידי אוכלוסייה אזרחית. אנחנו לא מדברים על שום דבר שדומה לסמכויות שנתונות בפקודת בתי הסוהר... אנחנו מדברים פה על תפיסה של סמכויות, שמבוססת על חוק סמכויות לשם שמירה על בטחון הציבור. אלו אותם סמכויות, שמופעלות כלפי כל אחד מאתנו בכניסה לקניון, למוסד חינוכי. אותן סמכויות שגרתיות, שנועדו להבטיח את שלומו של הציבור ואת בטחונם של השוהים במרכז.
...
עם זאת, השאלות ה"קטנות" של חיי היומיום במתקן אינן חשובות פחות, משום שבסופו של דבר חייהם של אנשים מורכבים מפרטים, מהסדרים הקובעים את הפרקטיקה של שגרת יומם ואת איכותה.
כך, סעיף 32י(א)(2) לחוק קובע את הסמכות – החיונית יש להודות – לקבוע כללי התנהגות שיחולו על השוהים "ובכלל זה איסור החזקת חפצים מסוימים". פרשנות פשוטה של החוק מובילה למסקנה כי הכלל אמור להיות היתר להכנסת חפצים, בעוד המגבלות החלות על כך צריכות להיות החריג.
שנית, באשר לאופן גיבושה הרשימה, אני סבורה כי המשיבים לא הניחו תשתית עובדתית התומכת בהגבלות הנרחבות והגורפות יחסית שהוטלו על הכנסת חפצים למקום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום אילת נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום באילת ת"א 16659-08-12 נוביקוב נ' שב"ס - משל"ט כליאה בפני כב' השופט יוסי טופף התובע: אבגני נוביקוב ע"י ב"כ עו"ד שלמה יובל הנתבעת: מדינת ישראל - שירות בתי הסוהר ע"י ב"כ עו"ד ליאור קורן מפרקליטות מחוז דרום - אזרחי פסק דין
לטענתו, היות ובעבר ריצה עונש מאסר, הרי שאמור היה להמצא ברשות השב"ס תיקו האישי ובכללו מידע אודות מצבו הרפואי, הסטוריית הטיפולים שעבר ותרופות אותן נטל, לרבות תחליף סם ותרופות הרגעה, לצורך גמילתו מסמים.
הנתבעת טענה כי פעלה על פי פקודת שב"ס העוסקת בקליטת עצורים, הקובעת כי כל עצור המתקבל לבית המעצר ייבדק על ידי חובש בתוך 24 שעות מקבלתו ועל ידי רופא בתוך 48 שעות מקבלתו.
לאחר שהתרשמתי מהעדים ובחנתי את מכלול הראיות שהובאו לפניי, אין בידי לקבוע כי בנסיבות העניין, הנתבעת הפרה את חובת הזהירות שהיא מחויבת כלפי התובע, ולא שוכנעתי כי יש לייחס לשירות בתי הסוהר צפייה להתרחשות קרות הנזק שניגרם לתובע, כמו גם באופן שבו ניזוק.
אף אם התובע ניסה להדחיק את היתמודדות עם בעיותיו הרפואיות, בשלה אבד הכרתו מעת לעת, הרי שהוא היה מודע להן, ולכן הוא נשא באחריות, ואף החובה, להביא דבר מצבו הרפואי לידיעת שירות בתי הסוהר, מיד עם הגעתו לבית המעצר, על מנת שיזכה לתנאי השגחה הולמים, שימנעו פגיעה או נזק ככל שיאבד את הכרתו, כפי שלמרבה הצער אירע בעת שבקש להתקלח.
בעיניין זה סבורני כי אין זה סביר לידרוש משירות בתי הסוהר להתעדכן כל העת במצבו הרפואי של אסיר או עציר לשעבר, שמא ייעצר מחדש בעתיד, חלף הדרישה מעציר המובא למעצר לעדכן את שירות בתי הסוהר אודות מצבו הרפואי העדכני.
...
הנה כי כן, הגעתי למסקנה כי הנתבעת או מי מטעמה לא התרשלו ולא הפרו את חובת הזהירות כלפי התובע, שכן לא יכלו לצפות את התעלפות התובע במקלחת בשל נסיבותיו הרפואיות, ולא הוכח כי הנתבעת התרשלה בתחזוקת המקלחת עצמה.
למעשה סבורני כי התובע הוא זה שהתרשל בכך שלא מסר לרשויות שירות בתי הסוהר מידע מעודכן אודות מצבו הרפואי.
אשר על כן, התביעה נדחית.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2017 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

בית משפט לתביעות קטנות בכפר סבא ת"ק 42166-02-17 כהן(אסיר) נ' שב"ס-יח' נחשון בפני כבוד השופטת עמיתה אביבה טלמור התובע שלומי כהן (אסיר) הנתבע המשרד לבטחון פנים/ שירות בתי הסוהר (שב"ס) פסק דין
לפניי תביעה בה עותר התובע כי בית המשפט יורה לנתבע לפצותו בגין אובדן חפציו האישיים בעת מעבר מבית המשפט המחוזי בבאר שעה חזרה לכלא רימונים.
התובע הוסיף כי על התיק שאבד רשומים היו כל פרטי זיהויו – שמו המלא, מספרו כאסיר, האגף, ושם בית הסוהר וכדבריו "על התיק שלי היו פרטים מזהים, היה כתוב שמי, מספר שלי, האגף ושם בית הסוהר". בתביעה שהגיש לבית המשפט ביקש התובע לחייב את הנתבע לפצותו בגין החפצים שנעלמו בעת שהיו באחריות הנתבע או שולחיו.
להלן יפורטו הטעמים להחלטתי זו. בדיון שהתקיים לפניי העיד התובע וחזר על גירסתו לפיה ביום 15.11.16 אבדו חפציו האישיים שהיו ארוזים בתיק נשיאה שלו, עליו היו רשומים כל פרטי זהוי התובע , תיק נשיאה שהניח ברכב הנתבע שהעביר את האסירים וביניהם התובע מבית המשפט המחוזי בבאר שבע בו היתקיים דיון בעיניינו, חזרה לכלא רימונים בו שהה אותה עת. מחומר הראיות למדים, ועל כך אין חולק, כי התובע זומן לדיון בבית המשפט המחוזי באר שבע, לתאריך 15.11.16.
משנשאל: "כאשר יש פוסטה ויש בה תאים ומעבר ויש מספר אסירים שמנווטים למקומות שונים ויש ציוד איך מסדרים את הציוד?" השיב: "כלל השאיפה בלווי כזה ליצור מצב שכל אסיר נמצא בתוך רכב שכל האסירים מובלים לאותו יעד, לאותו בית סוהר. אבל לפעמים זה לא כך בגלל הכמויות הגדולות של האסירים או משקולי בטחון ולכן אנחנו נאלצים לערבב בין האסירים ובין בתי הכלא". לשאלה: "הציוד איפה הוא נשמר?" השיב: "הוא מסודר בתוך הפוטסה פחות או יותר לפי הסדר של ירידת האסירים לבתי הכלא. אנחנו משתדלים לשים את הציוד בפינה אחת של כל אותם האסירים שיורדים לאותו כלא ומורידים את הציוד של האסירים שיורדים לאותו כלא באותו מקום שהם יורדים כשהאסירים לוקחים את הציוד בעצמם. אנחנו מקפידים להסתכל שהאסירים לא לוקחים כשהם יורדים מהרכב ציוד של אסיר אחר". לשאלה: "בסוף כל לווי, אתם נוהגים לראות שלא נשאר ציוד בפוסטה?" השיב: "כן. כל נהג בודק את זה גם ברכב שהוא נהג בו ואם נשאר ציוד אנחנו מנסים לאתר את האסיר שהציוד שייך לו ולפעמים אנחנו מקבלים טלפונים ממקומות שונים שמחפשים את הציוד". בנסיבות אלה, מצאתי לקבל את גרסת התובע שהייתה עקבית, סבירה היטב ולא נסתרה על ידי הנתבע.
...
לאור האמור, אני קובעת כי האחריות לאובדן תיק הנשיאה של התובע ובו ציודו האישי מוטלת על הנתבע.
משכך, בנסיבות שלפניי אני קובעת כי היה על הנתבע לשמור על חפצי התובע ומשלא הגיעו אליו כל חפציו, על הנתבע לפצות את התובע בגין החפצים שלא הועברו ולא נמסרו לתובע.
לסיכום, מאחר ונחה דעתי בצדקת גרסתו של התובע, אני מחייבת את הנתבע לשלם לתובע את הסך הכולל של – 2,500 ₪, כשסכום זה ישולם לו תוך 30 יום מיום מתן פסק הדין שאם לא כן יישא הסכום ריבית והפרשי הצמדה כחוק מיום הגשת התביעה ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים ע"א 8650/08 לפני: כבוד המשנָה לנשיא מ' נאור כבוד השופט ח' מלצר כבוד השופט י' דנציגר המערער: בנימין רפאלוב נ ג ד המשיבה: מדינת ישראל – שירות בתי הסוהר ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה מיום 29.07.2008 ב-ת"א 592/04, שניתן על ידי כב' השופט י' כהן בשם המערער: עו"ד וופא זועבי פאהום בשם המשיבה: עו"ד מיכל שרביט ][]פסק-דין
כל מקרה צריך להבדק לגופו (ולו בדרך של "הערכת מצב" קצרה של הסוהר, או של הקצין התורן הנמצא באגף), על פי נסיבותיו של הארוע ועל פי נסיבותיו האישיות של האסיר, כפי שהן עולות, בין היתר, מההכרות של גורמי שירות בתי הסוהר עימו, או מהתעוד המופיע בתיקו האישי.
השינוי הפתאומי בהתנהגותו של המערער, שהתבטא בסירובו לצאת מן התא בספירת בוקר יום ה-15.6.2001 ולווה בהשתוללות ובבכי, יום לאחר שנידרש על-ידי מנהל הכלא לחתום על מסמכים, שמשמעותם היתה שהוא צפוי לאבד את ביתו-מבצרו – היה צריך להדליק אצל גורמי שירות בתי הסוהר נורת אזהרה.
...
לנוכח כל האמור לעיל, מסקנתי היא כי המשיבה התרשלה כלפי המערער וכי בעקבות התרשלותה נגרמה לו נכות נפשית בשיעור של 15%.
לפיכך סבורני כי לא בנקל יקבע בית המשפט כי שירות בתי הסוהר התרשל כלפי אסיר שהתפתחה בו מחלת נפש במהלך שהותו בין כותלי בית הסוהר.
סבורני כי מכלול קביעותיו של חברי מבטא גישה שקולה וזהירה במישור הנורמטיבי והעקרוני, אשר אינה מטילה על שירות בתי הסוהר נטל בלתי סביר ואינה הופכת את אחריותו למוחלטת, ולכן אני מצטרף לקביעותיו.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2013 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

בית משפט לתביעות קטנות בבאר שבע ת"ק 56650-10-12 ע'אלנבי(אסיר) נ' פרקליטות מחוז דרום בפני כב' השופטת עירית קויפמן התובע ג'מיל ע'אלוהב ע'אלנבי (אסיר) הנתבעת מדינת ישראל – שרות בתי הסוהר ע"י פרקליטות מחוז דרום פסק דין
התובע, המרצה עונש מאסר, הגיש תביעה כספית בגין אובדן ציוד בשל העברתו מכלא קציעות לכלא נפחא, כאשר לאחר מכן הועבר האסיר לכלא רמון.
הנתבעת טוענת כי על פי פקודת הנציבות שמספרה 04.33.00 קיימת תיקרת אחריות שב"ס על סך 1,000 ₪ לכל היותר בגין ציוד אישי לאסיר.
כן ציין התובע כי ביקש ממפקד האגף בכלא רמון לחפש את התיק, המתין 3 חודשים ולאחר מכן פנה בתלונה לדובר של האגף וכששאל אותו מה קורה עם התלונה, נאמר לו שהוא שכח להגישה ושהיא נעלמה ומכאן השהוי בהגשת תביעתו.
באשר לציוד שהיתקבל בכלא נפחא, ולא הגיע עם התובע לכלא רמון, טען התובע כי הכבל נילקח על ידי המפקד וכי היו לו 2 מנורות לילה למרות שמותר רק אחת.
...
פריטים אלו, בנוסף לפריטים שהתקבלו בכלא נפחא והפריטים שנמצאו ברשות התובע עם הגעתו לכלא רמון ובצירוף המשקפיים, כאמור בנספחי כתב ההגנה, מובילים למסקנה כי מכל רשימת הציוד שנטען שאבדה, חסרים רק פריטים ספורים.
לאור כל האמור, נוכח הסתירות בגרסת התובע אל מול המסמכים שהוצגו וכאשר התובע לא הוכיח תביעתו, דין התביעה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו