מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אובדן רגל כרותה לאחר ניתוח: תביעת רשלנות רפואית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בפסק דין חלקי שניתן ביום 14.4.2016 קבעתי כי הנתבעת התרשלה והנה אחראית לניזקי הגוף שנגרמו לתובעת עקב התאונה, אולם בגין אשמה התורם של התובעת יש להפחית רבע מסכום הפצוי בו יישאו הנתבעות.
הנכות הרפואית מטעם התובעת צורפה לכתב התביעה המתוקן חוות דעתו מיום 29.10.2012 של ד"ר יעקב גורדון, מומחה לכירורגיה אורתופדית וכירורגית כף הרגל, בה צוין כי כתוצאה מהתאונה נגרמו לתובעת קרעים ברצועה הצולבת הקדמית ובמניסקוס הלטראלי.
אולם בקביעת נכות נוספת של 5% לא הסתמך המומחה רק על סעיף 48(2)(ז)(IV), שעניינו "מצב לאחר ניתוח הוצאת המניסקוס, קיימים שינויים ארטרוטיים קלים ודלדול קל של שרירים", אלא גם על סעיף 48(2)(ז)(III), שעניינו "מצב לאחר ניתוח הוצאת המניסקוס ללא הפרעות תפקודיות" ואשר מעניק נכות בשיעור 0%.
בע"א 2577/14 פלוני נ' המאגר הישראלי לביטוחי רכב בע"מ (פורסם בנבו, 11.1.2012) הובהר כי נכות תפקודית משמשת לתאור השפעת הנכות הרפואית על תיפקודו של הנפגע בכל תחומי החיים, ואילו גריעה או אובדן כושר ההישתכרות הנו אך אחד המישורים של התיפקוד הכללי.
היא אף העידה על עבודתה בחברת משעולי חינוך לאחר התאונה: "בחרתי ללכת למקום שאני אוכל לעבוד בו פחות שעות, כי היום בשוק, אין מה לעשות, רוב המשרות הן של תשע שעות, וזה מאוד מקשה עלי. הלכתי לעבוד כסייעת בפנימייה של נוער בסיכון, שמאוד אהבתי. על פניו זה שש שעות ... העבודה הייתה, למרות השש שעות, מאוד מאומצת. ... עבודה למשל במטבח שלהם ... זה לעמוד כימעט שלוש שעות על הרגליים ... זה השפיע העבודה הזאת, המאומצת, על הרגליים" (עמ' 3).
...
אינני מקבל את השגותיו של בא-כוח התובעת על קביעת אחוזי הנכות הרפואית בחוות דעת גורן.
אשר על כן, הנני קובע כי הן הנכות התפקודית והן הפסד כושר ההשתכרות הינם בשיעור 14.5%.
כמו-כן, לא הונח בסיס ראייתי-רפואי שיש בו כדי להוביל למסקנה שבעתיד היא תזדקק לטיפולי פיזיותרפיה מעבר למכסת זכאותה בגלל התאונה שעברה, או שתזדקק לתרופות שאינן ב"סל הבריאות".
סיכום הנזקים סיכום הפיצוי לתובעת בגין נזקיה הינו: הפסד שכר בעבר - 195,584 ₪ הפסד כושר השתכרות בעתיד - 222,000 ₪ הפסדי פנסיה בעבר ובעתיד - 46,174 ₪ עזרת צד ג' בעתיד - 10,000 ₪ הוצאות רפואיות בעתיד - 3,500 ₪ נזק לא ממוני - 50,000 ₪ סך הנזקים 527,258 ₪ הפחתת 25% אשם תורם 131,815 ₪ סך הפיצוי 395,443 ₪ התוצאה הנני מחייב את הנתבעות (ביחד ולחוד) לשלם לתובעת את הסכומים הבאים: (1) 395,443 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל; (2) אגרת תביעה בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק ממועד הוצאתה ועד לתשלום המלא בפועל; (3) שכר הטרחה ששילמה התובעת למומחה הרפואי מטעמה והחלק ששילמה כשכר טרחה למומחה בית המשפט, בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק ממועדי התשלום ועד לתשלום המלא בפועל; (4) שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 70,200 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

למרות זאת, בשעות הלילה של אותו יום חלה היתדרדרות במצבה הרפואי - הכאבים וגם ההפרעות הנוירולוגיות חזרו כמו הקשיים במתן שתן והחולשה ברגליים.
ושוב : ".. אך העקרון שביסוד העברת נטל השיכנוע מתפרס לא רק על מחדלים בעריכת רשומות רפואיות ובשמירתן כנדרש. הוא מתפרס גם על רשלנות בעלת אופי שונה, אשר גורמת לכך שנפגעת האפשרות של התובע להוכיח את עילת תביעתו. כך גם במקרה של רשלנות מצד הנתבע באי-קיומן של בדיקות רפואיות, אשר לוּ בוצעו היו יכולות להצביע על הגורמים לנזק. רשלנות כזו גם היא עשויה להעביר את נטל השיכנוע אל שכמו של הנתבע."( ע"א 9328/02 מאיר נ' לאור, פ"ד נח(5) , 54, עמ' 64 (2004).
מכאן, כדי להעביר את הנטל לנתבע יש להוכיח אי ביצוע הבדיקה שהיה בתקופה הרלוואנטית מקובל לבצעה וגם הקושי הנובע ממחדל זה בהוכחת הקשר הסיבתי בין ההתרשלות לנזק – דבר שלא נעשה במקרה זה. ושוב, כדי להחיל דוקטרינה זו יש להוכיח קיומה של עמימות עובדתית, שליטת הנתבע בראיה ואשמו באובדנה, וקשר סיבתי בין הראיה שאבדה לעמימות שנוצרה בשל אובדנה - היינו רלוואנטיות בדיקת ה - MRI למחלוקת, וזיקה כזו לא מצאתי במקרה זה. התובעת הוסיפה וטענה, כי הנתבעת נימנעה מרישום נתונים המאפשרים בחינת ביצוע הניתוח, ובעיקר אין זכר בתעוד הרפואי לכמות שנכרתה והוצאה מהדיסק לשם שיחרור הלחץ בניתוח הראשון.
לסיום הדיון בניתוח הראשון - יש לחזור ולהדגיש כי גם אם התברר בדיעבד שהבחירה באופציה של כריתה חלקית, שהיא אופציה ניתוחית מקובלת, לא הייתה מוצלחת בשל התרחשותה של פריצה חוזרת בפרק זמן קצר לאחר הניתוח, והיה עדיף כבר בניתוח הראשון לפעול להסרה שלמה של הדיסק, אין להסיק מכך קיומה של התרשלות.
...
למרות האמור, בשים לב לגילה של התובעת ולכלל הנתונים אני סבור כי זה מקרה המתאים לפסיקתו של פיצוי גלובאלי בגין הגריעה בכושר ההשתכרות, העזרה וההוצאות הנובעות מהנכות הקשורה לניתוח השני בסך 100,000 ₪.
לאחר שעיינתי בסיכומי התובעת הבחנתי בכך ששאלת הניכוי לא זכתה להתייחסות כלשהיא, מכאן בהחלטתי מיום 1.10.21 ראיתי מיוזמתי ליתן לתובעת הזדמנות להשלמת טיעון וכמובן זכות התגובה לנתבעת.
סוף דבר מכל האמור, מקבל את התביעה בחלקה ומחייב את הנתבעת לשלם לתובעת פיצוי בסך 300,000 ₪, ושכ"ט בשיעור 20% והמע"מ. במקרה זה אין כל הצדקה לפסיקת הוצאות משפט לטובת התובעת, שכן בשל ההפרזה בתלונותיה ובנזקיה לא ניתן היה לקדם ולסיים הליך זה ללא חקירת המומחים, שמיעת העדים ומתן פס"ד זה. הסכומים ישולמו לתובעת באמצעות ב"כ תוך 45 יום מהיום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

פתח דבר עניינה של התביעה, בטענה לרשלנות רפואית בטיפול במנוחה, שרופאי הנתבעת לא ביצעו את הבדיקות הנדרשות כדי לברר את מצבה כדבעי, הטיפול הרשלני שניתן לה החיש את הופעת הסיבוכים והחמיר את עוצמתם ומצבה והצריך את קטיעת רגל שמאל, תחת קטיעת אצבע 4 בלבד.
הטענת לאחריות ולנזק בגין איבוד האיברים לאחר הקטיעה באפריל 2017, רכשו התובעים 2-3 חלקת קבר כפולה למנוחה ולאביהם, בכדי להביא לקבורה את כף רגלה השמאלית הקטועה, מתוך אמונת המנוחה והתובעים 2-3 בקבורה שלמה ובתחיית המתים (מוצג 10 למוצגי התביעה בקשה לקבורת אברים מיום 19.4.17).
לטענתם, הנתבעת הוסיפה עוגמת נפש וביזוי כבוד המנוחה, כשביקשו את התעוד הרפואי של המנוחה מיום הניתוח, ונימסר מיסמך שהודפס ביום 7.10.2018, כ8 חודשים לאחר הניתוח "בשל גודל קטן של הדגימות שנותרו לאחר התרביות (כזית), שאריות האצבעות לא נשלחו לקבורה". לטענת התובעים, קיימת חובת זהירות בין התובעים לבין בית החולים, שהפר חובה זו באי הבאת האיבר היכרות של המנוחה לקבורה (תא (שלום-ת"א) 19067-10-16 ישי חג'ג' נ' מדינת ישראל מיום 11.11.2019) כעולה מחוזר מנהל הרפואה מיום 23.6.2014 "טפול בנפלים עוברים מתים תנוקות רכים ובחלקי גוף אדם" (מוצג 8 למוצגי התביעה).
...
בבחינת התרחישים המסתברים, ביחס לאיברים הקטועים שאבדו ולא הובאו לקבורה בניגוד לרצון המנוחה ומשפחתה, מסתבר יותר, שהנתבעת הפרה את חובת הזהירות המוטלת עליה ולא נקטה זהירות, סבירה מהמסקנה ההפוכה (ע"א 6332/15 צאלח נ' עדוי מיום 23.11.2017).
מדובר בנזק מיוחד שאינו נתמך בראיה ולכן דינו להידחות.
סוף דבר אשר על כן, הנתבעת תשלם לתובעים סך 18,000 ש"ח. בנסיבות העניין יישא כל צד בהוצאותיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

לטענת התובעת היא אינה מסוגלת לתפקד כפי שתפקדה בעבר, והיא חשה חוסר תיפקוד ביתי, קושי בעמידה על הרגלים, נפיחות ברגליים וחולשה בשרירים, ירידה גדולה במשקל ועל כן תחושת חולשה כללית.
לטענת התובעת, חזקה על הנתבעים כי ידעו או היה עליהם לדעת כי ככל שמגלים סיבוכי קולונוסקופיה מוקדם יותר גובר הסיכוי שמצבה של המטופלת לא יחמיר, אלא שבהימנעותם מלבדוק אותה ולטפל בה הם גרמו לאובדן הסכויים שהיא תצא מבדיקת הקולונוסקופיה במצב רפואי שאינו יותר גרוע ממצבה בכניסתה לבדיקה.
כן קובע אני לאור כל האמור לעיל כי אף בהנחה שהתובעת התלוננה על כאבים לאחר הקולונוסקופיה ולפני ששוחררה לביתה, ואף אילו הצוות הרפואי היה נידרש לתלונות אלה באותו זמן (חלף טפול למחרת כאשר התובעת חזרה לבית החולים בבוקר)[footnoteRef:1], התוצאות – הצורך בניתוח הראשון, והצורך בניתוח השני עקב הידבקויות (שהן סיבוך מוכר שאינו תוצאה של התרשלות וכאשר התובעת ממילא לא טענה בכתב התביעה להתרשלות בניתוח הראשון) והנכות שלמרבה הצער נותר בגופה של התובעת – לא היו משתנות[footnoteRef:2].
...
הכרעה אקדים מסקנה להנמקה: דין התביעה להידחות, שכן הוטה מאזן ההסתברויות למסקנות כדלקמן: ההתנקבות במעי התובעת לא התרחשה במהלך בדיקת הקולונוסקופיה אלא אחריה; ההתנקבות במעי התובעת התפתחה לאחר סיום בדיקת הקולונוסקופיה עצמה, כתוצאה מנזק תרמי לדופן המעי שלה שהתרחש במהלך בדיקת הקולונוסקופיה, אולם נזק תרמי זה אינו תוצאה של התרשלות; משהתרחשה ההתנקבות, לא היה בהקדמת הניתוח הראשון כדי לשנות את הנזק שנגרם לתובעת; לאור כל זאת, אף בהנחה שהנתבעים או מי מהם התרשל באופנים הנוספים הנטענים (כגון ההתעלמות הנטענת של הצוות הרפואי מבקשת התובעת לפני השחרור מהקולונוסקופיה להתייחס לכאביה הנטענים, פגמים נטענים בתרשומת רפואית, הוראה שניתנה לתובעת לאכול לאחר השחרור מהקולונוסקופיה וכד'), אין לאותה התרשלות קשר סיבתי לגרימת הנזק בגוף התובעת או להחמרתו.
בהחלטה מיום 19.1.2022 נקבע: "הצדדים יהיו רשאים להעביר לידי המומחה שימונה את חוות הדעת מטעם הצדדים, וכן תיעוד רפואי ותוצאות בדיקות של התובעת אף אם התיעוד והתוצאות טרם הוגשו בהליך זה (להבדיל מחוות דעת), אולם אני דוחה את בקשת התובעת להעביר לידי המומחה שימונה את חוות הדעת של ד"ר בדר סלבה [מומחה בית המשפט לשאלת הנזק בלבד – ד"ק] או את תשובותיו לשאלות הבהרה. על מנת להסיר כל ספק, הנני אוסר על התובעת ליידע בכל דרך את המומחה שימונה בדבר התוכן של חוות הדעת של ד"ר ברד ו/או של התשובות שלו לשאלות הבהרה, במישרין או בעקיפין, ולו ברמיזה. חשוב שחוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט בשאלת האחריות לא תתבסס על תוכן שנטען לגביו שהוא מהווה חריגה מסמכות.
על כן, אף בהנחה שהצוות הרפואי לקה בהתרשלות כטענת התובעת (למעט בנוגע לטענת ההתנקבות תוך כדי הבדיקה, טענה שנדחתה), אין קשר סיבתי עובדתי (כך שממילא אין קשר סיבתי משפטי) בין ההתרשלות לבין הנזק בגופה של התובעת או חלקו, ודין התביעה, להידחות.
[1: אציין, בענין טענות התובעת בענין החלפת מכתב השחרור מבדיקת הקולונוסקופיה, ומבלי שיש בכך הכרעה לגבי יתר הטענות לגבי התרשלות הצוות הרפואי לאחר סיום ביצוע בדיקת הקולונוסקופיה ועד לשחרור התובעת לביתה מן הבדיקה, כי השינויים שנעשו בין שני הנוסחים של מכתב השחרור מהקולונוסקופיה (נ/12, נ/ 2) מתמצים בתיקון שגיאת כתיב "פוליחפיפ" ל"פוליפים", וכן הוספת המלים "סעיפים מרובים בקולונן היורד", כאשר בשני הנוסחים כתוב "ללא סיכובים". ] [2: בהתאם גם נדחית הטענה לפיה התרשלות נטענת בהוראה לתובעת לקראת שחרורה לאחר הקולונוסקופיה לאכול ארוחה, הביאה להחמרת הנזק.
התובעת תשלם לנתבעים יחד ולחוד שכר טרחת עורך דין בסך של 10,000 ₪ והוצאות (בגין חוות דעת הנתבעים, חוות דעת המשלימה של הנתבעים, מחצית שכר טרחת מומחה בית המשפט לשאלת הנזק בלבד, מחצית שכר טרחת מומחה בית המשפט לשאלת האחריות, והוצאות העדות של מומחה הנתבעים), סך של 12,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

לאור ממצאים אלו, ד"ר רז סבר כי המערערת סובלת מתסמונת זנב סוס כרונית (Cauda Equine Syndrom, תיסמונת נוירולוגית שנובעת מלחץ המופעל לרוב על ידי דיסק בין חולייתי על צמת עצבים הנמצאת בחלקו התחתון של עמוד השידרה, ועלולה לגרום להפרעות נוירולוגיות קשות לרבות פגיעה בשליטה על הסוגרים ושיתוק ברגליים).
בית המשפט עמד על כך, שגם לפי מומחה התביעה ד"ר גורן, הבחירה לבצע כריתה חלקית בניתוח הראשון היתה חלופה טיפולית סבירה, וכי מדברי מומחה ההגנה פרופ' מירובסקי עולה כי אין חשיבות לתעוד מדויק של כמות החומר שהוצאה, שכן המדד להצלחת הניתוח הוא הסרת הלחץ על העצב והשיפור הניכר שחל במצבה של המערערת לאחר מכן.
בהיתחשב במחלות ובמגבלות מהן סבלה המערערת עובר לניתוחים ובגינם אף קיבלה קצבת נכות כללית בשל אובדן כושר עבודה מלא, בית המשפט מצא לפסוק למערערת פיצוי גלובלי בסך של 100,000 ₪ בגין הגריעה מכושר ההישתכרות, עזרת צד ג' והוצאות.
נטען כי היה מקום להעביר את נטל ההוכחה ביחס להתרשלות בית החולים בניתוח הראשון מכוח סעיף 41 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: הפקודה), זאת, בהיתחשב בכך שמומחה המשיבה פרופ' מירובסקי חלק על האבחנה שביצע המנתח ד"ר רז בקשר לתיסמונת ממנה סבלה המערערת ומידת הדחיפות שהייתה בניתוחים; מכיוון שלא נרשמו מדדים מדויקים לגבי הקף פריצת הדיסק וכמות החומר שהוצאה במהלך הניתוח, ולא נעשתה בדיקת MRI לפני או אחרי הניתוח הראשון; ומכיוון שמדדי ההצלחה של הניתוח התבססו על הערכתו הסובייקטיבית של ד"ר רז, ולכן קיימת הטיה נשנית לטובת המשיבה בהחלת כלל מאזן ההסתברויות.
סכום הפצוי בגין הניתוח המיותר כשלעצמו הוערך על ידי המשיבה בסך של 75,000 ₪, אך נטען כי היה על בית המשפט לנכות מסכום זה תגמולי מל"ל יחסיים בסך 41,358 ₪ אותם קיבלה המערערת לאחר הניתוחים במשך קרוב לשנתיים שבהן התחזתה והעצימה את נכותה בפני המל"ל (נטען כי שיעור נכותה הכללית המשוקללת עלה מ-70% ל-88%, עד אשר התברר כי לא היה לכך בסיס רפואי, אז שיעור הנכות הורד ל-65%, כמפורט בסיכומי התשובה מטעמה).
...
בכל הנוגע לאירועי הניתוח השני מתחייבת מסקנה אחרת.
לסיכום, המשיבה התרשלה באי אספקת המקבע המתאים (מקבע קשיח) במהלך הניתוח השני, ובשל כך המערערת נאלצה לעבור כחודש לאחר מכן ניתוח נוסף שבו הותקן המקבע המתאים.
לא מצאתי ממש בערעור המשיבה על גובה הנזק וניכויי המל"ל, ועל כן, דין שני הערעורים להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו