המחלוקת
התביעה הנדונה היא מה שמכונה בפסיקה 'תביעת עזבון', שהוגשה בנידון על ידי התובעות, בשמן ובשם עזבונה של אם התובעות, שמצאה את מותה בגיל 62 וחצי בתאונת דרכים, כשהיא 'נטולת תלויים' (בהיותה גרושה, שבנותיה, היורשות את עזבונה, היו במועד התאונה בוגרות, אשר אינן סמוכות על שולחנה).
אזכיר, כי עיקרון זה נובע מהגדרת הפקודה למושג "נזק" - "אבדן חיים, אבדן נכס, נוחות, רווחה גופנית או שם-טוב, או חיסור מהם, וכל אבדן או חיסור כיוצאים באלה" (ההדגשות בקוו – הוספו); וכן - מהוראת הפקודה בסעיף 76(1) שכותרתו "פיצויים": "סבל התובע נזק, יינתנו פיצויים רק בשל אותו נזק שעלול לבוא באורח טבעי במהלכם הרגיל של הדברים ושבא במישרין מעוולת הנתבע", שמוחל גם על נזק גוף בתאונת דרכים [הוראת סעיף 4(א) לחוק הפיצויים] ושמתבסס על פיתוחי והרחבות הפסיקה.
בפסק דין זה קבעה כב' השופטת ארנה סנדלר איתן כי מאחר שהמנוחה נפטרה לאחר שכבר הקימה מישפחה משלה יש להחיל את הילכת סושרד וקבעה, בין היתר: "...מצבה המשפחתי של המנוחה עובר לפטירתה ידוע ומוכר ואינו מצריך ספקולאציה כלשהיא. אין איפוא צורך לבנות עבור המנוחה "מסלול חיים הפותטי שלם", כדברי כבוד השופט א' ריבלין (שם בפיסקה 7), על מנת לבחון את שיעור הפצוי לו זכאי עזבונה בגין כל אחת מתקופות חייה שנגדעו בתאונה.
כב' השופטת אידית קליימן-בלק קבעה כי באותו המקרה יש לחשב את ההפסד בשנים האבודות לפי מתוה פינץ; כשהבהירה, בין היתר: "הראציונאל שנידון בהילכת אטינגר והמשיך דרכו להילכת פינץ, לפיו במצב דברים של מנוח חסר תלויים יש מקום לסטות משיטת הידות הקלסית, כוחו יפה לשני המצבים גם יחד. דומני כי המבחן הקובע הנו מה היה מצבו האישי והמשפחתי של המנוח במועד קרות התאונה בעטיה קיפח את חייו, קרי האם הנו חסר תלויים אם לאו, ללא כל קשר לסיבה מדוע הניזוק חסר תלויים בשלב זה של חייו: בין אם טרם הספיק להקים מישפחה (קטין, צעיר רווק) ובין אם כל נפשות המשפחה שהיו תלויות בו יצאו ממעגל התלות (אלמן/גרוש/רווק חד הורי שהנו הורה לילדים בגירים). בין אם מדובר במנוח צעיר שעודנו חסר תלויים או מנוח מבוגר שהנו כבר חסר תלויים- לשניהם דין דומה". באותו פסק דין מתייחסת השופטת קליימן-בלק גם למקרה הספציפי של המנוחה שבפניה וקובעת: "...במקרה דנן ניתן להניח בודאות גבוהה למדי כי אשה אלמנה בת 87 במותה שחיה לבדה, לא התעתדה להנשא בשנית ולהקים זוגיות חדשה בערוב ימיה. מדובר במנוחה ששנים רבות עוד קודם לתאונה הייתה במצב כפי שהגדירה אותו הפסיקה כניזוק "חסר תלויים" ועל כן אין כל סיבה שלא להחיל בעיניינה את הילכת פינץ, שהרי אותו הראציונאל בדיוק חל בעיניינה של המנוחה דנן.
עוד מפנות הנתבעות לפסק דינה של כב' השופטת מוריה צ'רקה בענין ת"א (שלום י-ם) 55746-02-14 נ. א. ע. (המנוחה) נ' כלל חברה לביטוח בע"מ (פורסם; 18.11.2018) כאסמתא ליישום הילכת פינץ במקרה של אישה שנפטרה בתאונה בגיל 67 כשהיא אימם של היורשים (שאחד מהם אף טען לתלות – ונדחה), שהיא 'נטולת תלויים' ומצטטים בעצם סיכום של דעתה של כב' שופטת צ'רקה, אך מעיון בפסק הדין עולה כי הדברים הם בבחינת אוביטר, כי עובדתית נקבע כי [סעיף 89 לפסה"ד]: "בחייה, הוצאותיה של המנוחה עבור מחיה היו גבוהות מהכנסותיה שהסתכמו בקיצבת שאירים מאת המוסד לביטוח לאומי, ועזרת בניה הבגירים. בנסיבות אלה, לא מצאתי לנכון לפסוק פיצוי לעזבון בגין הפסד השנים האבודות. בנה של המנוחה, שהיה כבן 35 במותה, לא היה תלוי בה למחייתו". כך גם הדיון בזכות לקיצבת הזיקנה או להפסד הכנסות הפנסיה – אין בו משום בסיס להכרעה באותו ענין.
...
לסיכום, בגין התביעה הנדונה הנדונה זכאי העיזבון לפיצויים בסך 600,942 ₪ [529,765 + 51,177 + 20,000].
לאור כל האמור לעיל, אני פוסק כי:
התביעה הנדונה מתקבלת, כך שהנתבעות תשלמנה לכל אחת משתי התובעות, סך של 300,471 ₪.
עוד תשלמנה הנתבעות לתובעות, ביחד, החזר שכר טירחת עו"ד בסך 91,403 ₪, וגם הוצאות משפט בסך 500 ₪ נכון להיום, וכן – החזר האגרה ששילמו התובעות בנדון בסך 715 ₪ (ביום 2.12.2020), בצירוף ריבית והצמדה כדין ממועד תשלומה.