תמצית טענות הצדדים
גב' מירה ומר גדעון לוין (להלן: "התובעים"), הגישו תביעה נגד מגדל חברה לביטוח בע"מ - לשעבר "המגן חברה לביטוח בע"מ" (להלן: "הנתבעת"), במסגרתה עתרו לסעד הצהרתי לפיו על-בית המשפט להצהיר, כי התובעים פרעו וסילקו את מלוא חובם כלפי הנתבעת בתיק הוצאה לפועל 01-21158-98-7 (להלן: "תיק ההוצאה לפועל"), אשר ניפתח על-ידי הנתבעת במסגרת הליכי מימוש הלוואת משכנתא, וכן להורות, כי התובעים זכאים להשבת סך של 425,130 ₪, מהנתבעת בצרוף הפרישי ריבית והצמדה, נכון ליום 30.6.15.
נוכח אי עמידת התובעים בתשלומים כסדרם, פעלה הנתבעת באמצעות כונס הנכסים מטעמה, עו"ד מנחם רובינשטיין, בהליכי מימוש והוצאו צוי פינוי לתובעים.
הנתבעת מדגישה, כי לאחר פתיחת תיק ההוצאה לפועל, אחת לפרק זמן מסוים בעקבות מכתב התראה אשר נשלח אליהם או בעקבות הליך שננקט בתיק ההוצאה לפועל, נהגו התובעים להפקיד סכום כלשהוא על חשבון חובם, אלא שהתובעים לא שילמו את חוב הפיגורים כפי שהתחייבו, ולכן ביום 9.4.98 מונה ב"כ הנתבעת, עו"ד מנחם רובינשטיין ככונס נכסים על זכויות התובעים בנכס אשר שועבד לטובת הבטחת תשלומי ההלוואה.
הלכה פסוקה היא, כי מידת ההוכחה במשפט האזרחי היא "הטיית מאזן ההסתברויות" לטובתו של התובע ונטל השיכנוע הוא בבחינת "המוציא מחברו עליו הראיה". לאחר בחינת מכלול הראיות בתיק והתרשמות בית-המשפט מעדויות הצדדים והמומחה מטעם בית- המשפט, עולה המסקנה, כי התובעים בתיק דנן, לא עמדו בנטל ההוכחה והשכנוע המוטלים עליהם מבחינת מאזן ההסתברויות להוכיח, כי הם זכאים לסעד הצהרתי לפיו פרעו וסילקו את חובם כלפי הנתבעת בתיק ההוצאה לפועל, וכי הם זכאים להשבת כספים בסך של 425,130 ₪, אשר לטענתם שולמו ביתר לנתבעת, והכול כמפורט להלן.
חוות דעת מומחה מטעם בית-המשפט נהנית ממעמד מיוחד, ולא בנקל יסטה מהממצאים ומהמסקנות שבחוות הדעת:
"משממנה בית המשפט מומחה על מנת שחוות דעתו תספק לבית המשפט נתונים מקצועיים לצורך הכרעה בדיון, סביר להניח שבית המשפט יאמץ ממצאיו של המומחה אלא אם כן נראית סיבה בולטת לעין שלא לעשות זאת. אכן עד מומחה כמוהו ככל עד - שקילת אמינותו מסורה לבית המשפט ואין בעובדת היותו מומחה כדי להגביל שקול דעתו של בית המשפט. אך כאמור לא ייטה בית המשפט לסטות מחוות דעתו של המומחה בהיעדר נימוקים כבדי משקל שיניעוהו לעשות כן". (ראו: ע"א 293/88 חברת ניימן להשכרה בע"מ נ' רבי [31.12.1988] [פורסם בנבו]).
מעיון בדו"ח שהגיש כונס הנכסים לרשם ההוצאה לפועל הנתמך בתצהירו (ראו: נספח א' לכתב התביעה), עולה כי בסעיפים 8-10 לדו"ח מיפרט כונס הנכסים, כי תיק ההוצאה לפועל ניפתח ביתרת חוב של 957,592 ₪, ולחוב זה התווספה במועד פתיחת התיק אגרה בסך של 9,590 ₪ ושכ"ט עו"ד א' בסך של 33,625.29 ₪.
כבוד הרשם כבוד **** הורוביץ מיום 23.11.14 קבע לעניין שכר טירחה ב', כי:
"5. אשר לישכה"ט, דומה כי נעשתה על-ידי כונס הנכסים גבייה שלא כדין של "שכ"ט ב". זאת משום שלאור תקנות ההוצאה לפועל (תקנות ההוצאה לפועל שכר טירחת עורכי דין וכונסי נכסים, התשס"ב – 2002) לא היה מקום לגבות שכ"ט ב' בתיק זה.
כונס הנכסים והחייבים יערכו היתחשבנות בהתאם לאמור לעיל.
...
אשר על-כן, ולאור כל האמור לעיל, אף טענת התובעים לעניין השבת שכר טרחה עו"ד ושכרו של כונס הנכסים - דינה להידחות.
סוף דבר
אשר על-כן, ולאור כל הנימוקים לעיל, התביעה נדחית בזה.
התובעים ישלמו לנתבעת הוצאות משפט, ושכ"ט עו"ד בסך של 25,000 ₪ (כולל מע"מ), אשר יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום מתן פסק-הדין ועד התשלום בפועל.