מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תכנון סביבתי של שטחים פתוחים: תמ"א 31 כסימן דרך

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בסעיף 14.3 לתמ"א נאמר: "הוועדות המחוזיות יעודדו הכנת תכניות עבור מרכזים ערוניים קיימים. בתכניות אלו תיקבענה הוראות שיאפשרו הגדלת ניצולת הקרקע, שיפור הסביבה למגורים, פינוי והריסת אזורים המתאימים לשקום או חלקם, תוך שמירה על ערכים היסטוריים ואחרים הראויים לשימור, ובנייה חדשה במקומה ותוך ניצול מרבי של הקרקע ע"י הגדלת הצפיפות, וכן ניצול תת הקרקע" על מטרות התכנית עמד כב' השופט י' אנגלרד בע"א 8116/99 אדם טבע ודין – אגודה ישראלית להגנת הסביבה נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה שומרון, פ"ד נ"ה(5) 196, 198 (2001, להלן: עניין הוועדה המקומית שומרון), בזו הלשון: "תמ"א 31 הוותה סימן דרך בהגברת המודעות לצורך בשימור מרחבים פתוחים במדינת ישראל, מודעות שהלכה והתחזקה בעשור האחרון. תמ"א 31 באה לעולם על רקע גלי העלייה הגדולים מברית-המועצות בתחילת שנות ה-90 אשר חייבו בנייה ופיתוח מהירים ונרחבים של איזורי מגורים ומערכות תשתית עבור כמיליון עולים. לצד הצורך בבנייה ופיתוח עמדו מתכנני התמ"א, לראשונה, גם על הצורך ב"שמירת שטחים פתוחים, משאבי טבע וערכי נוף, ושטחים שישארו בטבעם, וזאת על מנת למנוע פגיעה בערכים אלו תוך כדי פיתוח מואץ" (סעיף 2.8 לתמ"א 31).
נעמי כרמון, התחדשות עירונית, עומדת על תמ"א 38, כחלק ממגמה של התחדשות עירונית: "תמ"א 38 בצורתה המקורית, היינו: תוספת זכויות בנייה על גג ביניין מגורים ישן (או בקומת העמודים( תמורת חזוק הבניין מפני רעידות אדמה, זכויות שנמכרות בדרך כלל לקבלן ביניין תמורת התחייבותו לשפץ את הבניין הישן ולהוסיף לו מעלית, ולעיתים גם מחסנים וחניות, וגם להוסיף שטחים לדירות הותיקות בבניין, בדרך כלל בצורת ממ"ד ומרפסת שמש, מתאימה באופייה להוות חלק מן האסטרטגיה האורגנית לחזוק מגורים. במונחים אופנתיים מתחום התיכנון העירוני, תמ"א 38 תורמת תרומה משמעותית להקטנתה של טביעת הרגל האקולוגית, בהשוואה לתכניות אחרות לחידוש מגורים )הריסה ופינוי פסולת יוצרים נזקים סביבתיים ניכרים), וגם להגדלת החוסן העירוני ((urban resilience, היכולת להמשיך לתפקד לנוכח אסונות טבע כמו רעידת אדמה ואסונות מעשה ידי אדם כמו ירי טילים. אלה מתווספים לסיבות שבגללן היא מתאימה מאד להיות חלק מן האסטרטגיה האורגנית. יתר על כן, מדובר בשותפות ציבורית פרטית מסוג מיתקדם, אשר בצידה הפרטי ישנם גם יזמים וגם תושבים, כשהאחרונים בהכרח משתתפים בייזום ובהחלטות התיכנון והביצוע.". אמנם, לדבריה, במקורה התכנית הייתה בת מטרה אחת בלבד, אך כדבריה בסופו של יום, מדובר באחד המכשירים המרכזיים להתחדשות עירונית, שם בעמ' 33 היא מציינת: מי שיצרו את תמ"א 38 לא התכוונו לראות בה תכנית להתחדשות עירונית.
אנו רואים, כי לאורך השנים מגמות התיכנון שפורטו לעיל מצאו את ביטוין בתכניות השונות, המגדילות אחוזי בנייה ומצופפות את הבנייה גם בשיכון דן. על פי הוראות התכניות התקפות הנ"ל (לא כולל תמ"א 38), ניתן להקים על המיגרש, ששטחו 759 מ"ר, ביניין בן שתי קומות מעל עמודים, ומעליו קומת גג בשטח של 65% משטח הקומה שמתחתיה, הכולל חמש דירות בבניין בעל 3 קומות (2 מעל קומת עמודים וקומת גג).
...
בנקודה זו מצוין בחוות הדעת, כי: "קיים פוטנציאל גדול של מבנים ישנים בשכונה, הפזורים על כל חלקיה, המהווים פוטנציאל להעצמת הבנייה לפי תמ"א 38." אולם, מכאן מגיעה המסקנה, שאינה מבוססת כלל ועיקר על הנתונים שקדמו לה: "החלת הוראות התמ"א על השכונה תגרור תוספת משמעותית בהיקף של 1,000-1,500 יחידות דיור (מחושב לפי תוספת יחידות דיור המבוקשת ברומנלי 25." החשבון שערכה הוא: 813 יחידות דיור X 49% מבנים שנבנו לפני 1980 = 398 יחידות דיור מס' נפשות למשק בית 2.8 חישוב תוספת יחידות דיור 2-4 יחידות למגרש.
במאמר מוסגר אציין, כי כמו ועדת הערר, גם באת כוח העותרים, נקטה בעניין שושני עמדה הפוכה לזו בה היא מחזיקה בעתירה זו. סוף דבר וועדת הערר לא פגעה בזכויותיהם הדיוניות של העותרים או בזכות הטיעון שלהם.
מסמך המדיניות גובש בעת האחרונה, לאחר תיקון 3 לתמ"א 38, לגבי שטח העיר תל-אביב-יפו כולה, בצורה מקצועית, וטוב עשו הוועדה המקומית וועדת הערר שהתבססו על מדיניות זו. לאור כל האמור לעיל העתירה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

מאפיינים אלו של המיתחם מעמידים כשלעצמם בסימן שאלה את טענת התובעים כי מיתחם החניה מצוי בשימוש כלל הציבור ולא רק של דיירי הבניינים.
כפי שציין השמאי בחוות הדעת: "בתאריך 29/4/1970 יזמה הנתבעת עירית אשדוד תב"ע 433/ד ש... הוסיפה שימוש צבורי שע"י שינוי שטח מיועד צבורי פתוח לטובת שטח מסחרי בסביבה הגובלת ובכך הגדילה צפיפות חניה במובלעת הבינוי שעפ"י 433/ד בקירבת חלקה 233 ללא מתן מענה לחניה (הדגשה במקור) בכך דוחקת את הבאים בשערי מבני הציבור להחנות את רכבם בשטחים הפרטיים הסמוכים... בתאריך 8/2/1972 ביקשה עירית אשדוד שע"י הוועדה המקומית לתיכנון ובניה לאשר תוכנית בנין עיר ד/433/' מפקיעה מחלקה 233 לטובת דרך + הרחבת שטח חניה על חשבון חלקה 233 (במיקום המפגע). התכנית אושרה בתאריך 19/1/1986". עוד ציין השמאי: "הנתבעת יכלה לבצע את תב"ע 433/ד/ במסגרת תכנית 433/ד הקודמת לה בשנתיים אך לא ביצעה זאת משום יצירת זיקה תכנונית בין ניצול הסיבה למבני ציבור בתכנית לנושא הפקעת דרך וחניה. דבר המצריך מתן פיצויים לבעלי החלקות. על כן פיצלה את הצורך ל-2 תוכניות. ברם, לנוכח סמיכות הזמנים בין אישור תוכנית ניצול הסביבה ל-הפקעה מובן כי קיימת יד אחת העושה לניצול שטח פרטי לטובת חניה ציבורית ללא תשלום. ובמקרה זה גם ללא הפקעה ורישום למרות שמחויבת לכך על פי הוראות התוכנית". על מנת לפשט את הדברים – על פי התיזה אשר הוצעה על ידי השמאי בחוות הדעת, הערייה עושה שימוש בחלקה 233 (בה מצוי הצנור), שהנה בבעלות פרטית, לצרכי חניה של באי המרכז המסחרי שניבנה בסמוך בחלקה 121.
יתירה מזו, השמאי אישר, בהגינותו, כי כלל לא בדק את מצב החניה באיזור ולא ידע להפריך את טענת הערייה כי בסמוך למרכז המסחרי מצוי מיתחם חניות ייעודי כך שאין כל סיבה לבאי המרכז לחפש חניה במיתחם בין הבניינים (עמ' 12 ש' 31).
עוד העידה הגב' גבריאלי כי צנורות אויר של המקלט הוסרו בשלב מאוחר יותר על ידי קבלן פרטי המבצע עבודות תמ"א, בשל בניית חדר טרפו בכניסה למקלט.
...
עוד אישר השמאי כי המסקנה כי המטרה של הגדלת השטח לטובת החניה בחלקה היא לאפשר שימוש ציבורי במתחם פרטי ללא ביצוע רישום מתאים, היא פרשנותו שלו (עמ' 11 ש' 30).
בנסיבות אלו, אין אלא לקבוע כי אף הטענה כי העירייה היא זו שטיפלה בהסרת הצינור ולכן נושאת באחריות לנזקים שנגרמו, דינה להידחות.
במקרה דומה לענייננו קבע בית המשפט בת"א 12382/05 גרסטן נ' עיריית חיפה (פורסם בנבו) כדלקמן: "אני סבורה שאין להשית אחריות על הנתבעת 1 שאינה הבעלים ו/או המחזיקה במקרקעין שם אירעה התאונה. העובדה שהציבור הרחב משתמש במגרש החניה לא מעבירה את נטל האחריות והתחזוקה לעיריית חיפה, שעה שמדובר ברכוש פרטי. הדבר דומה לפגיעה בשל רשלנות במרכז מסחרי סגור בו החובה לתחזוקה ראויה של המקום מוטלת על הבעלים ואין כל חובת זהירות לעירייה שלטחים פרטיים אלה. העובדה שמדובר במגרש חניה פתוח ולא במרכז סגור, לא מעלה ולא מורידה לעניין זה". אף בת"א 64692-12-16 פלונית נ' פניני (פורסם במאגרים), שם דובר בנזקי גוף בחניון אולם אירועים שבבעלות פרטית, נקבע כי אין לייחס אחריות לרשות המקומית : "מדובר בשטח פרטי ולא בשטח ציבורי. הנתבעת 2 אינה הבעלים ואינה המחזיקה של המקרקעין ... ... ... לא נטען ווודאי שלא הוכח, שמאן דהוא הפנה את תשומת ליבה של הנתבעת 2 , הרשות המקומית, לקיומו של מפגע בשטח הפרטי ... בהיעדר הודעה כזו וכאשר מדובר בשטח פרטי, לא אוכל לקבוע שהנתבעת 2 אחראית לקיומו של המפגע אף אם היה עולה בידי התובעת להוכיח כי מפגע כזה הוא שגרם לנפילתה". לאור האמור, דין התביעה להידחות – וכך אני מורה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בין הצידוקים אליהם מתייחסים המומחים השונים, ניתן למנות צידוקים חברתיים (כגון הגדלת ההטרוגניות באוכלוסייה העירונית, צימצום פערים חברתיים, נוחות החיים בעיר עבור האזרח, המאפשרת אפשרויות בחירה: צימצום התלות ברכבם פרטיים, אפשרויות תעסוקה זמינות); צידוקים סביבתיים (צימצום הפגיעה בשטחים פתוחים, שאינם משמשים רק לפנאי ותיירות, אלא תורמים למערכת האקולוגית ומהוים עתודה עבור הדורות הבאים); צידוקים כלכליים (פיתוח באמצעות בנייה רוויה זול בהרבה מבנייה צמודת קרקע, מהרחבת יישובים כפריים או הקמתם של חדשים) ועוד (ראו לזובסקי, עמ' 15-16).
בסעיף 14.3 לתמ"א נקבע: "הוועדות המחוזיות יעודדו הכנת תכניות עבור מרכזים ערוניים קיימים. בתכניות אלו תיקבענה הוראות שיאפשרו הגדלת ניצולת הקרקע, שיפור הסביבה למגורים, פינוי והריסת אזורים המתאימים לשקום או חלקם, תוך שמירה על ערכים היסטוריים ואחרים הראויים לשימור, ובנייה חדשה במקומה ותוך ניצול מרבי של הקרקע ע"י הגדלת הצפיפות, וכן ניצול תת הקרקע". על מטרות התכנית עמד כב' השופט יצחק אנגלרד בע"א 8116/99 אדם טבע ודין – אגודה ישראלית להגנת הסביבה נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה שומרון, פ"ד נ"ה(5) 196, 198 (2001) (להלן: עניין הוועדה המקומית שומרון), בזו הלשון: "תמ"א 31 הוותה סימן דרך בהגברת המודעות לצורך בשימור מרחבים פתוחים במדינת ישראל, מודעות שהלכה והתחזקה בעשור האחרון. תמ"א 31 באה לעולם על רקע גלי העלייה הגדולים מברית-המועצות בתחילת שנות ה-90 אשר חייבו בנייה ופיתוח מהירים ונרחבים של איזורי מגורים ומערכות תשתית עבור כמיליון עולים. לצד הצורך בבנייה ופיתוח עמדו מתכנני התמ"א, לראשונה, גם על הצורך ב"שמירת שטחים פתוחים, משאבי טבע וערכי נוף, ושטחים שישארו בטבעם, וזאת על מנת למנוע פגיעה בערכים אלו תוך כדי פיתוח מואץ" (סעיף 2.8 לתמ"א 31).
כדברי כב' השופטת דליה דורנרנר בעיניין האחים עופר, תכליתה של חלוקת סמכויות זו, היא יצירת איזון בין הועדות לאור היתרונות והחסרונות היחסיים של כל אחת מהוועדות (שם, פס' 14): "אשר-על-כן, יצר המחוקק את המבנה האמור, שלפיו מעמדה של הועדה המקומית ביחס להליכי האישור של תכניות מיתאר מקומיות הוא של יוזמת או ממליצה, בעוד שסמכות שמיעת ההתנגדויות ואישור התכניות נתונה לועדה המחוזית. ועדה זו מורכבת בעיקר מנציגי השילטון המרכזי. ראייתה את צורכי התיכנון הנה רחבה וכוללת, ורמת הקירבה המצומצמת יחסית שלה לשטח נושא התכנית ולגורמים המעורבים בה אמורה להבטיח הליך קבלת החלטות נקי ומשוחרר מלחצים. בכך נוצר איזון ראוי, אשר תכליתו הבטחת שילוב אופטימאלי ככל הניתן של השיקולים והגורמים השונים המעורבים בהליך אישורן של תכניות מיתאר מקומיות." (ההדגשה שלי מ' א' ג') וראו גם עע"מ 2418/05 צ'רלס מילגרום נ' הועדה המחוזית לתיכנון ובניה (פורסם בנבו, 2005) בפס' 13 לפסק דינה של כב' השופטת, לימים הנשיאה אסתר חיות: "הסדר זה מיועד לשלב בין שיקולים תיכנוניים אותם שוקלת הועדה המקומית תוך ראייה מעשית של צורכי התושבים במקום, ובין שיקולים רחבים וכלל-איזוריים, המאפיינים את הראייה התכנונית של הועדה המחוזית. עניין לנו, איפוא, בשיקולים המשלימים אלה את אלה ומכאן חשיבותה של המלצת הועדה המקומית, אף כי סמכות ההחלטה מסורה לועדה המחוזית". אכן, חלוקת הסמכויות השתנתה מעט, אך המהות נותרה על כנה: לועדה המחוזית, בעלת הראייה הרחבה והכוללת, המילה האחרונה, בודאי בנושאים מהותיים כגון הקפי בנייה וציפוף (ראו עניין פז, פס' 38 לפסק דינה של כב' השופאת איילה פרוקצ'יה): "נושא הבנייה וצפיפות הבנייה נימנים על הנושאים המהותיים המרכזיים והגורליים בתחום התיכנון המרחבי. הבנייה על סוגיה השונים משנה את פני השטח, וקובעת את דמותם של נופי הארץ, על אזוריה השונים. עיון בסוג העניינים שהועברו לסמכות הועדה המקומית מצביע על כך שהמחוקק נזהר שלא להעביר אליה בצורה גורפת סמכויות בעינייני בנייה והיקפי בנייה, אלא אם ציין זאת במפורש, והגדיר לצורך כך את המידה ואת המשורה. בהעברת הסמכויות לועדה המקומית הוא היתמקד בעניינים תיכנוניים מוגבלים, שאינם משפיעים באופן משמעותי על התיכנון המרחבי, תוך שבקש, בה-בעת, להקל על העומס בעבודת הועדה המחוזית. סמכויות הוועדות המקומיות על פי סעיף 62א הן, איפוא, חלקיות ומוגבלות, ולא באו לשנות, מיסודה, את התפיסה התכנונית השלטת, לפיה קביעת תשתית התיכנון הנורמאטיבית הבסיסית היא בידיה של הועדה המחוזית. סוגיות הבנייה והיקפי הבנייה נמנות על נושאי התיכנון המהותיים ביותר, משהן מעצבות את פניו של השטח, ומשפיעות השפעה ישירה על האיזון התיכנוני הראוי שבין האזורים המבונים לאזורים הפתוחים בשטח המדינה." למהותו של נושא הצפוף בהקשר זה, התייחסה גם וועדת המשנה בהחלטתה (ראו סעיפים 105-106 להחלטתה), בהסתמכה גם על שנקבע ב עת"מ (מנהליים מרכז) 42724-05-15 שולמית שלוי לוי ו-71 אח' נ' ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית (פורסם בנבו, 06.03.2016), שם התקבלה עמדת ועדת המשנה לעניין העלאת הצפיפות: "לכאורה, בהיעדר הוראה מחייבת בדבר צפיפות מינימאלית, (או במצב שבו נתון למוסד התיכנון שיקול דעת לחרוג מהוראת סעיף 12.2.1 בהתאם לסעיף 12.2.2 לעיל), רשאי מוסד תיכנון לאשר תכנית בצפיפות נמוכה יותר. ועדת המשנה התייחסה לאפשרות זו (הגם שהטענה לא הועלתה בערר), אך קבעה כי גם במצב כזה, אין היא רואה לשנות את עמדתה. הועדה הדגישה כי השאלה של ציפוף חורגת מהראייה המקומית הצרה, וכי התפיסה כיום היא של ניצול יעיל של משאב הקרקע באמצעות בנייה רוויה, צפופה וגבוהה יותר, לצורך מתן מענה לצרכי הדיור והפיתוח, תוך שמירה על שטחים פתוחים ועתודות פיתוח לדורות הבאים. על אחת כמה וכמה כשמדובר בבנייה במרכז הארץ. הועדה הדגישה כי צרכי השעה (הביקוש הגבוה לדיור לעומת ההיצע הנמוך) ושיקולי מדיניות כלליים העולים ממטרותיה של תמ"א 35 – הם שמצדיקים את העלאת הצפיפות. ועדת המשנה גם הביאה בחשבון את העובדה כי רמת הצפיפות הקבועה בתכנית נימצאת ממילא ברף התחתון הקבוע בתמ"א 35. נימוקים אלה עמדו בבסיס שיקול הדעת של ועדת המשנה, אשר קבעה כי אין לשנות מהצפיפות הקבועה בתכנית נושא העתירות. לא ראיתי בהנמקתה של ועדת המשנה עילה להתערבותו של בית משפט זה." אנו למדים, אם כן, כי מעמדה, ראייתה ושיקוליה הרחבים של הועדה המחוזית, הם שמעניקים לה את הבכורה בהליך אישורה של תכנית שבסמכותה.
...
אני סבורה כי יש לפסוק הוצאות, לאור העובדה שכלל טענות העותרים נדחו, בהתאם להלכות פסוקות של בית המשפט העליון, ואף בהתאם לפסק דיני בעניין לזובסקי אליו הפניתי את העותרים.
על כן ישלמו העותרים בשתי העתירות כדלקמן: למשיבות 2-1 ישלמו העותרים בשתי העתירות סכום כולל של 25,000 שקלים.
בנוסף, ישלמו העותרות בשתי העתירות ליזמים סכום כולל של 25,000 שקלים נוספים שיחולק באותו אופן.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2001 בעליון נפסק כדקלמן:

תמ"א 31 הוותה סימן דרך בהגברת המודעות לצורך בשימור מרחבים פתוחים במדינת ישראל, מודעות שהלכה והתחזקה בעשור האחרון.
ההכרה בחשיבות שימורם של מרחבים פתוחים נמשכה גם בהליכים אחרים של תיכנון סביבתי של מדינת ישראל, בהישתתפות גופים האמונים על איכות הסביבה, ובהם גיבוש תכנית אב לישראל בשנות האלפיים במסגרת פרויקט "ישראל 2020" והליכי התיכנון של תמ"א 35.
לטענת אדם טבע ודין, הדרך הנכונה לנקוט בה במקרה כזה היא בקשת אישור מהוועדה הארצית לעניינים תיכנוניים עקרוניים, על פי הוראות 12.5 ו- 12.6 לתמ"א. המשיבות 2-3 - יזמות תחנת התידלוק - טוענות כי יש לפרש את סעיף 11.1.3(ו) לתמ"א 31 כמתיר בנייה ב"יתרת השטח", אולם על זו לעמוד בשני תנאים נוספים.
על מוסד התיכנון המקומי לבחון כל מקרה לנסיבותיו, ולשקול, בהתאם למגמות התכנוניות שביסוד תמ"א 31, ולאמות המידה הכלליות שהותוו בפסק דינו של חברי, האם הבנייה המוצעת בתכנית אכן עשויה לפגוע באופיו הפתוח של השטח.
...
אם הגיע למסקנה כי אין פגיעה כזו, ידון בתכנית המקומית ויקבע עמדתו לגביה.
מקובלת עלי המסקנה כי בנסיבות מקרה זה היוותה התכנית המקומית להקמת תחנת התידלוק פגיעה באופיו הפתוח של השטח וכי היה על הועדה המקומית להעביר להחלטת ועדת המישנה של המועצה הארצית את הענין בהתאם לסעיף 12.5 לתמ"א 31.
מקובלת עלי הקביעה כי בנסיבות המקרה יש בתכנית המקומית להקמת תחת הדלק משום פגיעה באופיו הפתוח של השטח, כלומר, סתירה לאמור בסעיף 11.1.3(ו) לתמ"א מס' 31.
מן הנסיבות שבפנינו, הקשורות הן לטיב המבנה והשטח בו מדובר והן לצורת המבנה והיקפו; וכן בשקילת תכליתה של תמ"א 31 וחשיבות ערכי איכות הסביבה ושמירת הנוף הפתוח - המסקנה היא כי אין יסוד בדין להחלטתה של הוועדה המקומית לתכנון ובניה שומרון ליתן היתרי בניה למשיבות 2-3.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2002 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עניינה של התכנית המפורטת בשינוי ייעוד של מקרקעין בשטח של כ-17 דונם סמוך לתל נוף לייעוד המאפשר הקמת תחנת תידלוק ושירות דרך מסוג ג' (בתחנת תידלוק מסוג ג' מותר, על-פי תמ"א 18 (תכנית מיתאר ארצית לתחנות תידלוק), לספק דלק לכל סוגי כלי הרכב, להקים בה מבנים ומתקנים לכל שירותי הרכב ולהפעילם בשטח כולל שאינו עולה על 120 מ"ר).
המגבלה היחידה שהדין מטיל נעוצה בהותרת הכפיפות ההייררכית של התכניות השונות על מכונה (לפי סימן ח' של פרק ג' של חוק התיכנון והבניה; סימן שעניינו סולם העדיפות של תכניות).
הגדלת זכויות הבנייה, או הוספת זכויות בנייה, היא בסמכות הועדה המחוזית שלה ראייה רחבה יותר, בייחוד כיוון שמדובר בהקמת תחנת תידלוק המשפיעה על אופייה וחזותה של הסביבה בשטח חקלאי או בשטח פתוח.
אולם כאשר השטח אינו מיועד לבינוי, אין לועדה המקומית רשות להקנות בו זכויות בנייה (דוק והשווה את היחס שבין סמכות הועדה המקומית לפי סעיף 62א(א)(10) לחוק התיכנון והבניה לבין מגבלות אישור הקמת תחנת תידלוק לפי תמ"א 31 (ע"א 8116/99 אדם טבע ודין-אגודה ישראלית להגנת הסביבה נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבנייה, שומרון).
אולם תמ"א 18 קובעת שלא תותר הקמתה והפעלתה של תחנת תידלוק אם הדבר אינו מותר על-פי הוראת כל דין אחר, וכן כי תכנית זו אינה מחייבת את מוסדות התיכנון לאשר תכנית מפורטת להקמת תחנת תידלוק, ועוד שמוסדות התיכנון צריכים לשקול את הקמת התחנה על רקע צורכי הבטחת שירות נאות לצרכנים, מניעת מפגעים בטיחותיים, תחבורתיים וסביבתיים ועוד כיוצא באלה שיקולים שמוסדות התיכנון רשאים להביאם בחשבון.
...
היגיון זה נראה לי זר ומוזר.
מה הקשר בין זכויות בינוי חקלאי להיקף הזכות להקים תחנת תדלוק? למה קיומם של חממת עגבניות או לול תרנגולות מאפשר לוועדה המקומית לכתתם למיתקני שירות של תחנת דלק, ואילו בהעדרם מוקנית הסמכות רק לוועדה המחוזית? סוף דבר, מסקנתי היא שהעדר זכויות בנייה בקרקע שייעודה חקלאי אינו שולל את סמכות הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בהתאם לסעיף 62א(א)(10) של חוק התכנון והבניה.
אני מקבל את עתירת העותרת לקבוע כי מימוש הסמכות המוקנית לוועדה המקומית בסעיף 62א(א)(10) לחוק התכנון והבניה אינו תלוי בהיקפי הבנייה המותרים בשטח החקלאי מכוח תכנית קיימת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו