ביום 24.8.2003, הגיש המערער לבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו ערעור על החלטת המשיב, בגדריו נידרש בית המשפט להורות על ביטול השומה, ולקבוע כי הסכום השנוי במחלוקת, קרי: 4,000,000 ₪, יסווג "בהתאם למוצהר על-פי הדו"ח שהוגש על-ידי רו"ח פנירי".
ביום 1.12.2005, ובמסגרת "תשובת העורר לנימוקי השומה מטעם המשיב", טען המערער, כי בשל היותו שכיר מוטל עליו מס על בסיס מזומן, ולא על בסיס מיצטבר.
בסיס הדיווח במס
שיטת הדיווח על בסיס מזומן ושיטת הדיווח על בסיס מיצטבר (השיטה המסחרית), הן שתי שיטות דיווח מקובלות בחשבונאות הפינאנסית, אשר מאומצות – בשינויים המחויבים – גם לצרכי מס. בשיטת הדיווח על בסיס מזומן, עתוי ההכרה בהכנסות ובהוצאות נקבע לפי מועד קבלת התקבולים או תשלום ההוצאות בפועל, וזאת ללא קשר למועד גיבושה של הזכות לקבלת ההכנסה, או חובת תשלום ההוצאה.
לעומת זאת, בשיטת הדיווח על בסיס מיצטבר, עתוי ההכרה בהכנסות ובהוצאות נקבע לפי המועד בו נוצרה הזכות לקבל את ההכנסה, או המועד בו נוצר החיוב הנוגע להוצאה (ראו: ע"א 2810/13 חברת מגדניית הדר בע"מ נ' פקיד שומה ירושלים, פסקה 11 (2.6.2015); ע"א 494/87 חברת קבוצת השומרים שמירה וביטחון בע"מ נ' פקיד השומה למפעלים גדולים, פ"ד מו(4) 795, 800-799 (1992)).
...
השופט א' שהם:
לפנינו ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופט מ' אלטוביה), מיום 26.12.2012, בעמ"ה 1222/03, בגדרו נדחה ערעורו של המערער על שומת מס שנקבעה לו על-ידי פקיד השומה, לשנת המס 2000.
בפתח הדברים, נתן בית משפט קמא את דעתו לכך שהמערער העלה טענות עובדתיות חדשות, אשר לא הועלו על-ידו בהליך ההשגה בפני המשיב, וקבע, כי:
"בית משפט זה אינו משמש כערכאה אלטרנטיבית וההליך המשפטי אינו מקצה שיפורים לטיעונים שהעלה המערער בשלב ההשגה. לו ייעשה כן, עשוי להיווצר תמריץ לנישומים לפעול בדיוניהם מול פקיד השומה בידיעה שככל שתידחה גרסה עובדתית אחת, יוכלו להעלות גרסה עובדתית חדשה לפני בית המשפט. זאת ועוד, טענת המערער כי הדיווח על ההכנסה הפטורה היא מהלך פרי יוזמתו של פנירי בלבד, ללא מעורבותו של המערער, אינה סבירה. בהודעת הערעור, החתומה על ידי המערער, חזר שוב על טענות אלו. כמו כן, השתתף המערער בדיוני השומה אצל המשיב...פנירי עצמו העיד גם כן כאמור שפקודת היומן נרשמה בספרים בהוראת המערער..."
בהמשך, נקבע כי אף אם היה "נכון לראות בטענות המערער בהליך זה כטענות שאינן טענות עובדתיות חדשות שסותרות את טענותיו בשלב ההשגה או כי מדובר בהרחבת חזית בהסכמה", הרי שגם לגופו של עניין, דין הערעור להידחות.
סיכומו של דבר, החלטתו של בית משפט קמא שלא להתערב בשומה שנקבעה למערער על-ידי המשיב – לפיה, בשנת 2000, צמחה למערער הכנסה מידי החברה בסכום של 4,000,000 ₪, ויש למסותו בגין הכנסה זו, באותה שנת המס – בדין יסודה.
סוף דבר
על יסוד הנימוקים שפורטו לעיל, אמליץ לחבריי לדחות את הערעור.
המשנה לנשיאה (בדימ')
השופט נ' הנדל:
מסכים אני לעמדת חברי, השופט א' שהם, כי דין הערעור להידחות.