יחד עם זאת, בנספח "התנאים המיוחדים" של חוזה החכירה העונתי הותר למערער להכשיר מבנים נטושים שהיו במקום למטרת מגורים ולהתגורר בהם עם בני משפחתו, זאת בכפוף להצהרות המערער כי "ידוע לחוכר כי הוא מחזיק זמנית במבנים הנמצאים במקום... וכי הוא מתחייב בזה לפנותם בכל עת שיידרש לכך מאת המחכיר, ללא דרישה לפיצויים כלשהם", וכן כי "חוקי הגנת הדייר החלים היום נ/או כפי שיחולו בעתיד, לא יחולו על הרשות הנתנת לחוכר להתגורר במבנים". צוין גם שהמחכיר שומר לעצמו את הזכות לידרוש מהחוכר דמי שכירות בכל עת שימצא לנכון ובסכום שיקבע ע"י השמאי הממשלתי עבור המבנים המוחזקים ע"י החוכר (ס' 6(ד), 7 , 11 ונספח "התנאים המיוחדים" בחוזה נספח 5 לתצהיר אמיר, ור' גם ס' 40 לכתב התביעה).
בהמשך לכך, הגישה המשיבה לבית משפט השלום בירושלים ביום 8.7.99 שתי תביעות: האחת, תביעה נגד המערערים בה עתרה למתן צוים המורים למערערים "לתקן את כל ההפרות" קרי: "לפרק ולהרוס את כל המבנים והתוספות, הסככות והאוהלים המוצבים בשטח ולהחזיר את המצב בשטח לקדמותו"; "לפעול לסילוקן של המשפחות המתגוררות בשטח באישורם ו/או בהסכמתם של הנתבעים, ולא לאפשר לכל אדם או צד ב' לתפוס חזקה ו/או להתגורר בשטח"; ולפעול ל"עקירתם של המטעים שנטעו ע"י הנתבעים בלא הסכמת התובעת ובלא אישורה".
ואולם בעניינינו מעלה חוות הדעת קשיים נוספים שאינם מאפשרים לגזור ממנה את דמי השמוש להם טוענת המשיבה: אף שהמשיבה טוענת לזכאותה לדמי שימוש ראויים רק בגין שימושים מפרים למגורים ולאירוח שנעשו במקרקעין בנגוד לחוזים שנכרתו עם המערער (דברי ב"כ המשיבה בעמ' 7 לפרוטוקול הדיון לפנינו), מתייחסת חוות הדעת לשווי המקרקעין כולל השטח החקלאי מבלי שניתן כל הסבר לכך; נראה לכאורה שלא נעשתה בחוות הדעת הבחנה בין מבנים שהשימוש בהם למגורים הותר על פי הסכמי השכירות ובין מבנים נוספים שניבנו ללא הסכמת המשיבה; ולבסוף, חוות הדעת אף אינה נוקבת בשיעור דמי השמוש הראויים והיא מסתפקת בקביעת שווי המקרקעין.
...
מאחר שהמערערים מצביעים בטיעוניהם על עמדת היועץ המשפטי לממשלה כמקור לזכויותיהם במקרקעין (תוך ציטוט חלקי מן האמור בעמדתו), נביא את עמדת היועץ, בכל המתייחס למערער, כמעט במלואה:
"17. אין חולק כי למשיב מס' 8 [המערער] אין כל זכויות במקרקעין נשוא העתירה מעבר לזכויות שהוענקו לו בחוזים שנחתמו עם מינהל מקרקעי ישראל. יחד עם זאת, בהתחשב בכך שהמשיב מס' 8 מתגורר כחמש עשרה שנים בשטח, בהסכמת מינהל מקרקעי ישראל, לו משפחה רחבה, הוא השקיע עמל וממון בפיתוח המקום, ומאחר שאין בכוונת מינהל מקרקעי ישראל, בשלב זה, לפנותו מן השטח, אני סבור, לא בלי לבטים מרובים, כי הוא רשאי היה לבקש מן המינהל לאפשר לו לנסות ולקבל היתר מרשויות התכנון, אשר יאפשר לו לשפר את תנאי מחייתו בשטח (בקשת המשיב מס' 8 לקבלת הכרה כמתיישב בודד מיום 2.3.93 צורפה כנספח מש/32 לכתב התשובה מטעם המשיבים). יודגש – פשיטא כי "רשאי" אין בו כדי לומר דבר לגבי התוצאות או כי מוטלת חובה כלשהי על רשויות התכנון.
משסברנו כי יש לדחות את הערעור שכנגד לגופו, לא ראינו צורך להידרש לטענותיהם הדיוניות של המערערים בכל המתייחס להעדר הזיקה הנדרשת בין הערעור שכנגד לערעור.
בנסיבות אלה לא מצאנו הצדקה לעיכוב נוסף של פסק הדין.
סיכומו של דבר, שהערעור והערעור שכנגד נדחים.