הגם שכתב התביעה מונה 9 נתבעים, הנתבעים כלפיהם מבוקש הסעד הם הנתבעים 1 עד 3, ומשלב זה נתבעים אלה יכונו להלן "הנתבעים".
התובעים מבססים את זכותם לסעד לו הם עותרים, על סעיף 94 לחוק המקרקעין, תשכ"ט - 1969, שכותרתו "זיקה מכוח שנים", שם נקבע:
"(א) מי שהשתמש בזכות הראויה להוות זיקת הנאה במשך תקופה של שלושים שנים רצופות רכש את הזיקה והוא זכאי לידרוש רישומה.
לטענת התובעים, הם, ובעלי הזכויות שקדמו להם, עברו בשביל שנחסם במשך תקופה העולה על 30 שנים, באופן גלוי וחשוף, בידיעת בעלי חלקות 299 ו- 296,
בהתייחס לטענת הנתבעים, כי השביל נחסם על ידם בשל מטרדים שלטענתם הפריעו לשימושם בחלקות המוחזקות על ידם, טען בא כוח התובעים, כי מטרדים שכאלה לא הוכחו, וכי השביל נחסם כצעד כוחני מצד הנתבע מס' 1, אשר ביקש לשריין לעצמו מקום חניה בשטח הצבורי הסמוך לחלקה שבחכירתו.
על השמוש בשביל על ידי דיירי השכונה העידו התובעת מס' 5, הגב' מתוקה הירש, שמסרה כי היא ובעלה החלו להתגורר בשכונה בשנת 1966, וכן העידה על כך עדה נוספת, הגב' לאה פישמן, המתגוררת בשכונה מאז שנת 1959.
אדם שרכש זכות בחלקה מסוימת, בין אם הייתה זו זכות בעלות, חכירה או שכירות, לא יכול היה לעשות שימוש בחלקה עצמה מבלי להשתמש בשבילי המעבר כדי להגיע אל החלקה.
מותר לנו להניח, בדרגה גבוהה של היסתברות, שמי שעשו שימוש בזכות המעבר מלבד חוכרי החלקות שהתגוררו בשכונה, היו גם אורחיהם של חוכרי החלקות, הדוור שהביא להם מכתבים, מחלקי הגז שהחליפו את מכלי הגז, פועלי העיריה שפינו את האשפה, ועוד.
אף הועדה המקומית לתיכנון ולבניה מצאה מקום להגן על שביל המעבר שבמחלוקת, ובשנת 2016, כאשר הנפיקה היתר בניה לבניית בית מגורים בחלקה 296, קבעה תנאי בהיתר הבניה: "שמירה על רוחב שביל קיים והקמת קיר חדש על גבי תואי גדר קיימת".
בפסק הדין שניתן בעיניין "אסטרחאן", נקבע, שסעיף 94(א) לחוק המקרקעין מציב שלושה תנאים, שקיומם המצטבר מביא להשתכללות של שימוש במקרקעין כפופים לכדי זיקת הנאה, ואלה התנאים:
(א) נושא השמוש במקרקעין הכפופים הוא "זכות הראויה להוות זיקת הנאה".
(ב) תקופת השמוש היא בת 30 שנים רצופות.
עם כל הכבוד, אין אני מקבל טענה זו. כיוון ששימוש נוגד הוא שימוש הנוגד את זכות הבעלים, אין חשיבות לשאלה, האם המשתמש סבור שהוא מפר את זכות הבעלים.
...
באת כוח הנתבעים הוסיפה וטענה, כי מכיוון שהתובעים סברו כי מדובר בשביל ציבורי, אין הם זכאים לבקש לרשום זיקת הנאה לטובתם, משום שלפי סעיף 113 (ג) לחוק המקרקעין נקבע, כי "במקרקעי ציבור לא יחול סעיף 94".
גם טענה זו אין בידי לקבל.
סוף דבר
אשר על כל האמור לעיל, הנני מחליט לקבל את תביעת התובעים, והנני מורה כדלקמן:
(א) הנני מצהיר, שכל אחת מהחלקות 299 ו- 296 בגוש 11231 כפופה לזיקת הנאה למעבר לטובת כל אחת מהחלקות 295 ו- 300 בגוש 11231.
(ד) הנני מחייב את הנתבעים 1 עד 3, ביחד ולחוד, לשלם לתובעים, ביחד ולחוד, הוצאות משפט (לרבות שכ"ט עו"ד, מע"מ ואגרת משפט) בסכום כולל של 25,000 ₪.