מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה למתן הוראות לנאמן בהתאם לסעיף 12(ג) לחוק הנאמנות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בקשה מכוח סעיף 12(ג) לחוק הנאמנות, התשל"ט-1979 שהגיש נאמן למחזיקי איגרות חוב של מנפיק הנעדר לעת הזו יכולת לפרוע את חובותיו, כי בית המשפט יורה לו כיצד לפעול.
מתוך המשתתפים, כ-35% צידדו בהגשת בקשה לצוו פתיחת הליכים וכ-65% ביכרו שלא להגיש בקשה, קרי, באין רוב של 75% מן המחזיקים (וכאן – אפילו של המשתתפים), אין חולק שבהתאם להוראת סעיף הבקשה לצוו פתיחת הליכים, על הנאמן להגיש בקשה כאמור.
אם כך פעל הנאמן, הרי שכהוראת הסיפה לסעיף 12(ג) לחוק הנאמנות "הוא אינו נושא באחריות אם פעל בתום לב לפי הוראות בית המשפט או באישורו". הוראות תנתנה איפוא.
...
על רקע האמור באה פנייתו של הנאמן לבית משפט זה. לשיטתו, "נראה שתוצאות ההצבעות באסיפות המפורטות לעיל אינן עולות בקנה אחד ועל כן נדרש ליישב ביניהן". זאת, הסביר, כיוון שבעניין הבקשה לצו פתיחת ההליכים עמדת המחזיקים (וליתר דיוק החסר בעמדה נוגדת של די מחזיקים) היא כי יש להגיש בקשה שכזו, בעוד שההצבעות בעניין מימוש הבטוחות ובעניין החתירה להסדר חוב מוליכות את הנאמן דווקא שלא לנקוט הליכים.
בחירתו זו של המחוקק אף הובהרה הבהר היטב בדברי ההסבר לתיקונים העקיפים לחוק ניירות ערך, בגדרי הצעת החוק: "הליכי חדלות פירעון המנוהלים בידי בית המשפט מוסדרים בחלק ב' לחוק המוצע וכוללים הגנות שונות לנושים ולתאגיד, כגון מינוי של בעל תפקיד בידי בית המשפט. אלא שמחזיקי תעודות ההתחייבות ממעטים לפתוח בהליכים אלה. משכך, מתנהלים מרבית ההליכים מחוץ לכותלי בית המשפט, בלא שחלות ההגנות שבדין. זאת ועוד, מאחר שהאיום בנקיטת הליכים אלה כלפי המנפיק כמעט ולא קיים, התוצאה היא שאין תמריץ לפתיחה במשא ומתן להסדר בשלבים המוקדמים של המשבר, החברה ממשיכה להיות מנוהלת בידי בעלי השליטה של המנפיק, ויש חשש לפגיעה בנושים. בעקבות זאת, מוצע להוסיף לסעיף 35ח לחוק הקובע את חובות הנאמן כלפי המחזיקים בתעודות התחייבות את סעיפים קטנים ד2א ו-ד2ב כנוסחם המוצע, ולחייב את הנאמן לנקוט את האמצעים העומדים לרשות מחזיקי תעודות ההתחייבות ולהגיש בקשה לצו לפתיחת הליכים במקרה של אי פירעון חוב. אף על פי כן, מאחר שלעתים הימנעות מנקיטה בהליכים כאמור נובעת מבחינה מושכלת של השלכות ההליכים, כגון ירידת ערך המנפיק (החייב) מוצע לאפשר לנאמן שלא לנקוט את ההליכים האמורים אם החליטו על כך רוב מחזיקי תעודות ההתחייבות של המנפיק המחזיקים יחד שלושה רבעים מיתרת הקרן או הריבית שלא שולמה. במקרה שתתקבל החלטה שלא לנקוט את ההליכים, יהיה על הנאמן לשוב ולבחון את עמדת המחזיקים בתעודות ההתחייבות אחת לשישים ימים לפחות. אם דחה בית המשפט בקשה לצו פתיחת הליכים לגבי מנפיק שהגיש הנאמן, יהיה על הנאמן לשוב ולבחון את עמדת מחזיקי תעודות ההתחייבות בנוגע להגשת בקשה לבית המשפט, אחת לשישים ימים לפחות." (ה"ח הממשלה תשע"ו 1027 עמ' 604, בעמ' 798-797).
סוף דבר משאין חולק כי התקיימו התנאים הקבועים בהוראת סעיף 35ח(ד2ב)(1) לחוק ניירות ערך, על המבקש להגיש בקשה לצו פתיחת הליכים בעניינה של החברה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בחודש אפריל 2016 לאחר דרישות של התובעים מעדעד לפעול למינוי כונס נכסים בשל הפרותיה היסודיות של הנתבעת את ההסכם, הגישה עדעד לבית המשפט המחוזי בקשה למתן הוראות לפי סעיף 12(ג) לחוק הנאמנות, להורות לה להגיש בקשה למינוי כונס נכסים להשלמת הפרויקט.
במסגרת הבקשה למתן הוראות, ה"פ 41980-04-16 ו- ה"פ 28523-04-16 (להלן: ההליך במחוזי) ועל פי ההסכמה שהושגה בין הצדדים, מונה מנהל מקצועי לפרויקט, חברת גידי הוד פקוח וניהול תמ"א 38 בע"מ (להלן: גידי הוד), וכל זכויותיה של הנתבעת בהתאם להסכם הומחו אליה.
...
דיון והכרעה לאחר עיון בטענות הצדדים אני קובעת כי דין הבקשה להתקבל.
במקרה הנדון ובשים לב כי כתב התשובה לכתב ההגנה של הנתבעת הוגש ביום 15.2.2021, וכי רק בפרוטוקול מיום 7.6.2021 הועלתה הטענה להגשת התביעה דנן, ואילו הבקשה המקורית להצטרפות המבקשים הוגשה ביום 10.10.2021, ובטרם התקיים קדם משפט בהליך, אני סבורה כי אין המדובר בשיהוי המצדיק דחיית הבקשה על הסף.
סוף דבר הבקשה מתקבלת.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

כך, למשל, אם מתברר כי זהותו של הבעלים אבדה, הרי שבהתאם לאפשרות הראשונה המנויה בסעיף 1 לחוק האפוטרופוס הכללי, הנכס יסווג כ"נכס עזוב", וזאת בין אם מדובר בבעלים "מלא" ובין אם מדובר בנאמן (במקרה שמדובר בנאמן שזהותו אבדה נראה שניתן להגיש גם בקשה מכוח חוק הנאמנות, וזאת במתכונת של בקשה להחלפת הנאמן.
קביעה של זהות נהנה שאיננה ידועה מבוצעת על פי הוראות חוק הנאמנות (וראו סעיפים 12(ג) ו-39 לחוק הנאמנות, לפיהם רשאי בית המשפט לתת הוראות בעניינים הנוגעים לנאמנות), והגם שהיא עלולה לעורר קשיים לא מבוטלים במקרים מסוימים, אין בה כדי להצדיק את המסקנה כי הנכס הפך ל"נכס עזוב".
...
אין לי אלא להצטרף למסקנה זו. אין חולק כי החברה התנהלה, הן בארצות הברית והן בארץ, באמצעות גורמים שהיו מוסמכים לנהל את ענייניה עד לשנות ה-50 של המאה העשרים.
מכאן, שמסקנת בית המשפט קמא לפיה יש לדחות את הבקשה לביטול צו הניהול, בדין יסודה.
לאור כל האמור, מסקנתי היא שדין הערעור שלפנינו להידחות, וכך אציע לחבריי להורות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

במסגרת זו התבקש בית המשפט להורות למבקש מה לעשות בכספי נאמנות המופקדים אצלו, וזאת בהתאם לסעיף 12(ג) לחוק הנאמנות, התשל"ט-1979.
לטענתו סעיף 12(ג) קובע במפורש כי "נאמן רשאי לבקש מבית המשפט הוראות" וכך אכן עשה.
המבקש אכן הפנה לפסק הדין שניתן בבית משפט המחוזי תל-אביב יפו בעיניין רזניק פז נבו נאמנויות בע"מ, שבו נקבע מפורשות כי "אם חש הנאמן בדילמה ומענה אין לו לשאלותיו, הינה נמצא לו מזור בדמות הגשת בקשה למתן הוראות", אך לטעמי אין בכך כדי לשנות מסקנתי.
...
       על רקע האמור, את ההסדר הקבוע בתקנה 54 לתקנות החדשות יש להבין כמעגן חריג לכלל.
המסקנה המתבקשת היא כי היה על הנאמן להגיש כתב תביעה ערוך כדין, על כל המשתמע מכך.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

החלטה זאת עניינה בשתי בקשות: האחת, בקשת עו"ד אסף אולסקה (להלן: הנתבע או הנאמן) למתן הוראות בהתאם לסעיף 12(ג) לחוק הנאמנות התשל"ט-1979 (להלן: חוק הנאמנות) (בקשה 62); השנייה, בקשת אחד המשקיעים שהצטרף להליך, מר צארום שמואל (להלן: צארום או המבקש) להורות למשיבה להמציא מסמכים; להורות על מינוי רו"ח מטעם בית המשפט וכן להורות לנאמן שלא להעביר כספים למשיבה או מי מטעמה עד להשלמת הבירורים הנדרשים, ולהורות על חלוקת כספים למשקיעים (בקשה מס' 7).
...
באשר לבקשה למינוי רואה חשבון מטעם בית המשפט, לא מצאתי מקום להיעתר לבקשה.
בקשה זאת נדחית.
סוף דבר בכך הסתיים הדיון בבקשות לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו