כלומר, "יחידה משפחתית" מוגדרת על-פי טיב היחסים שבין חבריה בפועל ולפי סממנים משפחתיים מסוימים, דוגמאת קיום משק בית משותף, ולא בהכרח על-פי הסטאטוס האישי הפורמלי של "בני המשפחה". בנוסף, בסעיף 44ד לתקנון, שעניינו מענק ותיקים, הוגדרה "יחידה משפחתית" כך: "שני בני זוג חברי קבוץ גבעת חיים איחוד בשעת מותם, נשואים ו/או שניהלו יחדיו משק בית משותף ו/או יחיד (גרוש, רווק, אלמן ו/או אלמנה, פרוד) שהיה חבר קבוץ גבעת חיים בשעת מותו" (ההדגשות שלי, ע' א').
בדומה, בחוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963, נקבע כי בני-זוג הגרים דרך קבע בנפרד לא ייחשבו לבני-זוג ולא יחולו עליהם הסדרים מסוימים החלים על בני-זוג, לרבות ההסדר בנושא פטור ממס לדירת מגורים מזכה (ראו סעיפים 9(ג1א)(2)(ב)(2), 9(ג1ב)(2)(ב)(2), 49, 49יט(ב)(1), 49לג1(ה) לחוק הנ"ל; וכן: ע"א 3489/99 מנהל מס שבח מקרקעין, חיפה נ' עברי, פ"ד נז (5) 589, 602-596 (2003)).
ראו גם סעיפים 195 ו-238 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן: חוק הביטוח הלאומי), שם נעשתה הבחנה, לצורך ביטוח נכות, בין אשה החיה בנפרד מבן-זוגה ולא גרה עמו במשך עשרים וארבעה חודשים לפחות, ובין אשה נשואה העומדת בתנאים שנקבעו שם; וכן הגדרות "אלמנה" ו"אלמן" בסעיף 238 לחוק הנ"ל, מהן הוחרגו מי שהיו פרודים מהמבוטח/ת במשך תקופה מסוימת לפני פטירתו/ה. להחרגה זו משמעות לעניין זכאותם של הפרודים לקצבאות שונות לפי החוק.
לצד זאת, בפסיקה נדונה גם השאלה האם ניתן להקדים את מועד איזון המשאבים בין בני-הזוג על-פי סעיף 5 לחוק יחסי ממון, כך שניתן יהיה לחלק את הרכוש ביניהם אף קודם לפקיעת הנישואין בגירושין (פרשת יעקובי).
אינדיקאציות טובות לכך שמדובר בפרודים עשויות להיות, בין היתר: ניהול קשרים רומנטיים באופן גלוי עם אחרים או מעבר לחיים משותפים עם בן-זוג אחר; ויתור על זכויות הנובעות מסטטוס הנישואין, דוגמאת מזונות בין בני-זוג (השוו: ליפשיץ, בעמ' 293-290, שם הביע המחבר עמדתו לגבי חיוב בתשלום מזונות בעת פירוד ממושך); דיווח לרשויות המס התומך בטענת הפירוד; והליכים בעיניין משמורת על ילדים.
(ה) קבוץ שחלה עליו תקנת משנה (ד) רשאי לאמץ כללים כאמור בתקנת משנה (ב) או לבטל את החלטתו לפי תקנת משנה (ג), הכל בהחלטת האספה הכללית שהעתק ממנה הועבר לרשם; נהג הקבוץ כאמור – לא תחול עליו עוד תקנת משנה (ד), אולם חבר קבוץ היוצא או המוצא מאותו קבוץ תוך שנה מהפסקת התחולה כאמור, יהיה רשאי לתבוע כי ינהגו בו לפי הכללים שנקבע בתוספת הראשונה.
...
לסיכום חלק זה, יש לראות את הקביעה בסעיף 48 לתקנון הקיבוץ לפיה, חברי הקיבוץ המצויים במסלול של עצמאות כלכלית אינם זכאים לצבור דמי עזיבה, כהחלטה המבטאת את רצונם של חברי הקיבוץ.
מסקנה זו עולה בקנה אחד עם הוראת תקנה 5 לתקנות השיוך, הקובעת כי "הקיבוץ ישייך דירות לחבריו על חשבון דמי העזיבה המגיעים לחבר, בהתאם להסדרים שיקבע הקיבוץ בתקנונו ובהתאם לדין כפי שיהיה מזמן לזמן", ועם הוראת סעיף 44א לתקנון הקיבוץ.
סוף דבר
אשר על כן, אציע לחבריי לקבל את הערעור באופן חלקי, במובן הבא:
לצורך שיוך היחידות לפי החלטה 751, יש לבחון מיהם "בני-זוג" על-פי מבחן מהותי, המתבסס על מצב הדברים בפועל ואשר לפיו, יש להכיר בפרודים כ"יחידים".